x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia pune tunurile pe Trump și apără OMS

Rusia pune tunurile pe Trump și apără OMS

26 Apr 2020   •   10:17
Rusia pune tunurile pe Trump și apără OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îşi face treaba în mod corespunzător, pe fondul noii crize de coronavirus, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. El a combătut astfel criticile americane la adresa agenţiei internaţionale, scrie DPA.

„Cred că OMS îşi îndeplineşte rolul de lider şi de agenţie de coordonare”, a afirmat ministrul rus de Externe. „Într-adevăr, nu este ideal, însă nimeni nu este perfect”, a adăugat el.

Recent, preşedintele american, Donald Trump, a anunţat că SUA vor înceta contribuţiile la bugetul OMS, argumentând că s-au pierdut vieţi, deoarece organizația a gestionat greşit criza de sănătate şi a crezut prea mult în informaţiile din China, unde boala a trecut prima dată de la animale la oameni.

Șeful Casei Albe susține că greşelile OMS au permis ca virusul să se transforme într-o pandemie care a infectat milioane de oameni la nivel mondial şi a dus la aproape 200.000 de decese de COVID-19.

.De cealaltă parte, Lavrov susține că el consideră că o astfel de critică are prea puţin legătură cu performanţa OMS. „În opinia mea, oamenii vor să folosească astfel de atacuri pentru a-şi justifica propria abordare, care a venit prea târziu şi nu a fost adecvată”, a afirmat Lavrov.

Trump a fost criticat puternic atât pentru că nu a luat în serios răspândirea virusului, până când s-a extins pe scară largă în America, cât şi pentru faptul că a lăsat agenţiile federale de sănătate nepregătite pentru o astfel de epidemie.

Lavrov a mai spus că răspândirea pandemiei a scos la iveală probleme şi în Uniunea Europeană, slăbind blocul comunitar.

„Statele naţiuni îşi exprimă dorinţa de a se baza mai mult pe ele însele”, a spus el, adăugând că aceasta nu este o problemă specifică legată de virus.

„Probabil reflectă o anumită epuizare. Este absolut evident în UE cât de rigidă şi coercitivă poate fi birocraţia supranaţională şi multinaţională”, a remarcat ministrul rus.

La începutul acestui an, Rusia avea mai puţine cazuri decât Europa de Vest. Dar ratele de infectare au crescut de atunci. Conform datelor oficiale, în prezent există peste 74.600 de cazuri confirmate în Rusia, cele mai multe dintre ele la Moscova. La nivel naţional, aproximativ 700 de persoane au murit.

×
Subiecte în articol: lavrov serghei