Rusia a atras atenţia partenerilor săi europeni asupra necesităţii de a obţine de la România angajamentul de a nu se mai amesteca în afacerile interne ale Republicii Moldova, în cadrul summitului UE-Rusia, desfăşurat joi şi vineri la Habarovsk, în Extremul Orient rus.
"Federaţia Rusă a atras atenţia asupra necesităţii unor demersuri mai energice pe lângă România, pentru ca aceasta să înceteze să mai exercite presiuni politice asupra Republicii Moldova şi să recunoască definitiv independenţa acesteia", a afirmat adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko, agenţiei Itar-Tass, potrivit Agerpres, referindu-se la summitul încheiat vineri.
La rândul său, Nezavisimaia Gazeta arată că Moscova a jucat rol de avocat al Chişinăului în dialogul cu Bruxellesul, iar preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care se confruntă cu o criză dintre cele mai profunde, are nevoie de un duşman în persoana politicienilor români. Pe acest fond, Rusia îşi face propriile jocuri, obiectivul ei fiind de a-şi păstra sferele de influenţă şi de a opri extinderea NATO la graniţele Moldovei.
Continuând atacurile antiromâneşti, agenţia oficială moldoveană Moldpres sugerează, într-un comentariu, că România ar fi devenit "aliatul" regimului separatist din Transnistria, după cum a relatat Europa Liberă în pagina electronică. Potrivit Moldpres, recentele declaraţii ale preşedintelui român, Traian Băsescu, privind motivele pentru care nu vrea să semneze tratatul de frontieră cu R.Moldova, precum şi aprecierea sa că armata rusă nu va pleca niciodată din Transnistria au fost primite cu entuziasm la Tiraspol. Agenţia oficială de ştiri de la Chişinău anunţă că R.Moldova se va plânge din nou Uniunii Europene de politica României.
Ministrul ucrainean al Apărării, Iuri Ehanurov, consideră România şi Rusia potenţiali inamici, din cauza disputelor teritoriale cu aceste ţări, a relatat, vineri, potrivit Mediafax, agenţia Interfax Ucraina citată de Kyiv Post, în pagina electronică. Întrebat în cadrul unei emisiuni televizate care sunt potenţialii inamici ai Ucrainei, Ehanurov a menţionat în primul rând România, subliniind că unii politicieni români au dubii în legătură cu frontierele ţării. Uneori aceste discuţii sunt susţinute de liderii români, care au spus deja că nu recunosc frontierele Republicii Moldova, a explicat Ehanurov. "Astfel de declaraţii sunt periculoase", a avertizat ministrul ucrainean. "Sistemul antiaerian ucrainean este foarte bun, iar vecinii ştiu asta foarte bine", a încheiat el.
În urma summitului de la Habarovsk, care s-a încheiat cu un eşec, Rusia şi UE au lăsat să iasă la suprafaţă divergenţele, Moscova avertizând în legătură cu un nou război al gazului cu Ucraina şi exprimându-şi îngrijorarea faţă de Parteneriatul Estic al Uniunii, după cum a relatat AFP.
Citește pe Antena3.ro