x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia, sancționată în cazul Navalnîi

Rusia, sancționată în cazul Navalnîi

15 Oct 2020   •   19:00
Rusia, sancționată în cazul Navalnîi

Uniunea Europeană a convenit să sancţioneze şase persoane şi o companie din Federaţia Rusă, în urma otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi, a anunțat ieri dpa, care citează diplomaţi europeni.

Acordul a fost înregistrat în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE la Bruxelles şi urmează decizia de a iniţia noi sancţiuni, adoptată la începutul săptămânii de miniştrii de Externe ai ţărilor din blocul comunitar. Sancţiunile ce prevăd îngheţarea de active şi interdicţii de călătorie urmează să fie finalizate printr-o procedură scrisă şi ar putea fi implementate în următoarele câteva zile. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat imediat că Federaţia Rusă va răspunde cu măsuri similare la sancţiunile impuse de UE, transmite Reuters. Navalnîi, considerat cel mai virulent critic al preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi un vehement militant anticorupţie, şi-a pierdut conştienţa în timpul unui zbor intern din Siberia, pe 20 august. Două zile mai târziu, el a fost transportat la un spital din Germania, în comă. Săptămâna trecută, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat că liderul opoziției din Rusia a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok, de fabricație sovietică, a cărui utilizare este interzisă.

 

Rusia nu a dat curs cererilor UE de a deschide o anchetă asupra otrăvirii lui Navalnîi, afirmând că nu există dovezi concludente.

×