x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia se dă speriată

Rusia se dă speriată

de Sînziana Stancu    |    26 Mar 2008   •   00:00
Rusia se dă speriată
Sursa foto: Dmitry Astakhov/

Cu o săptămână înainte de reuniunea NATO de a Bucureşti, noul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că ţara sa va fi nemulţumită de o eventuală aderare a Georgiei şi Ucrainei la Alianţă.

Cu o săptămână înainte de reuniunea NATO de a Bucureşti, noul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că ţara sa va fi nemulţumită de o eventuală aderare a Georgiei şi Ucrainei la Alianţă.

 

“Nu suntem mulţumiţi de situaţia privitoare la Georgia şi Ucrai­na‘‘, a declarat publicaţiei Financial Times Dmitri Medvedev, noul preşedinte ales al Rusiei, care se va instala oficial în fotoliul de la Kremlin la data de 7 mai. “Considerăm că este extrem de deranjant pentru structura existentă a securităţii europene. Nici un stat nu poate fi mulţumit ca membrii unui bloc militar ce nu îi aparţine să fie atât de aproape de frontierele sale‘‘, a explicat Medvedev, repetând, de fapt, cuvintele rostite de zeci de ori la adresa planurilor de extindere a NATO cu foste republici sovietice, de către preşedintele Vladimir Putin.

 

CONŞTIENTĂ. La final de mandat, Vladimir Putin şi-a anunţat o întâlnire de zile mari cu ţările din NATO, la Summit-ul de la Bucureşti, din perioada 2-4 aprilie. În cadrul acestei reuniuni, Georgia şi Ucraina, susţinute şi de Statele Unite, aşteaptă cu sufletul la gură să pri­mească invitaţia Alianţei la “Pla­nul de Acţiune pentru Aderare‘‘ (MAP), considerat a fi pasul decisiv către intrarea lor în NATO. Rusia se opune categoric, în continuare, extinderii Alianţei Nord-Atlantice către graniţele sale. În anii ‘90, Rusia nu a putut împiedica primele valuri ale extinderii către estul Europei. Acum însă, când se simte mult mai puternică şi mai importantă din punct de vedere economic, bazându-se totodată şi pe politica sa externă mai îndrăzneaţă faţă de Occident, e şi mai hotărâtă să se opună extinderii.

Purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, a declarat că Alianţa e conştientă de temerile Rusiei legate de extindere. “Suntem deschişi ca Alianţă în a discuta cu ei‘‘, a spus Appathurai, subliniind că “statele democratice din Europa au dreptul să aspire şi să acţioneze pentru aderarea la NATO. Este alegerea lor, nu a NATO (...) Porţile NATO sunt deschise şi aceste două democraţii au indicat că vor să se apropie de NATO‘‘.

 

ÎMPĂCIUITOARE. Ministrul ucrainean de externe, Volodimir Ogrizko, a cărui ţară este nerăb­dătoare să fie primită în NATO, încearcă să liniştească apele tulburi, dând asigurări Moscovei că apropierea Ucrainei de NATO nu ar duce “la nici o evoluţie periculoasă pentru Rusia (...) Constituţia Ucrainei interzice desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul ei şi este absolut clar că nici un militar străin nu va fi desfăşurat pe teritoriul ucrainean‘‘. El a mai spus că Ucraina are tot interesul să aibă “cele mai bune relaţii cu Rusia‘‘ vecină, care este “cel de-al doilea partener economic‘‘ al său. Ucraina, susţinută puternic chiar de preşedintele ame­rican George Bush, s-a declarat “optimistă‘‘ în ceea ce priveşte o eventuală invitaţie la MAP, deşi unele ţări europene, în special Germania, se opun invitării ei la aderare.


sanziana.stancu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe nato