x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia semnalează că s-ar putea retrage din Staţia Spaţială Internaţională,din cauza sancţiunilor SUA

Rusia semnalează că s-ar putea retrage din Staţia Spaţială Internaţională,din cauza sancţiunilor SUA

07 Iun 2021   •   22:30
Rusia semnalează că s-ar putea retrage din Staţia Spaţială Internaţională,din cauza sancţiunilor SUA

Directorul Agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), Dmitri Rogozin, a sugerat, luni, că Rusia s-ar putea retrage din cooperarea în Staţia Spaţială Internaţională în 2025 în cazul în care Statele Unite nu anulează sancţiunile impuse asupra industriei spaţiale ruse, conform agenţiei Reuters.

Dmitri Rogozin a declarat în Parlamentul de la Moscova că proiectele ruse de fabricare a sateliţilor sunt afectate de restricţiile impuse de Statele Unite privind importurile de microcipuri. "Avem rachete mai mult decât suficiente, dar nu avem ce să lansăm cu ele", a afirmat Dmitri Rogozin, conform agenţiei Reuters.

"Avem nave spaţiale care sunt aproape asamblate, dar lipsesc anumite microcipuri pe care nu le putem achiziţiona din cauza sancţiunilor", a subliniat Dmitri Rogozin, în ceea ce este o rară ocazie în care Rusia admite impactul negativ al sancţiunilor internaţionale.

Directorul Roscosmos a sugerat că Rusia s-ar putea retrage din Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în 2025, dacă Washingtonul nu anulează sancţiunile curând. "Depinde de partenerii noştri americani", a subliniat Dmitri Rogozin.

Staţia Spaţială Internaţională, funcţională din 1998, are un segment rus şi unul utilizat de SUA şi de alte ţări.

NASA (Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială din SUA) a semnalat că vrea utilizarea Staţiei Spaţiale Internaţionale până cel puţin în 2030.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, se va întâlni pe 16 iunie, în oraşul elveţian Geneva, cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Mediafax

×