x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia și-a asigurat rezerve de valută de frica sancțiunilor. 5 miliarde de dolari au intrat în decembrie

Rusia și-a asigurat rezerve de valută de frica sancțiunilor. 5 miliarde de dolari au intrat în decembrie

22 Feb 2022   •   08:38
Rusia și-a asigurat rezerve de valută de frica sancțiunilor. 5 miliarde de dolari au intrat în decembrie
Sursa foto: Hepta

Agenția rusă de rating ACRA estimează că băncile din țară au importat în decembrie bancnote în valută străină în valoare de 5 miliarde de dolari, față de 2,65 miliarde de dolari cu un an înainte, o măsură preventivă în cazul unor sancțiuni care ar genera o cerere crescută, scrie CNN.

În mod tradițional,astfel de importuri sunt dominate de dolari, care, alături de alte valute, le oferă rușilor siguranță în fața oricărei scăderi a valorii rublei sau a creșterii inflației, ambele rezultate potențiale ale sancțiunilor străine.

Presa rusă scrie că Moscova și-ar fi alimentat băncile, în ultimii doi ani, pentru zile negre, de frica unor posibile sancțiuni. 

Doar în luna decembrie, Kremlinul și-ar fi făcut rezerve valutare de peste 5 miliarde de dolari. Două tiruri încărcate cu bani cash ar fi echivalentul ultimei tranșe puse la adăpost în băncile rusești.

Valery Piven, director senior la ACRA, a declarat pentru Reuters că, potrivit calculelor bazate pe rapoartele tehnice pe care băncile le transmit în fiecare lună băncii centrale a Rusiei, acestea au importat, de asemenea, bancnote străine în valoare de 2,1 miliarde de dolari în noiembrie.

Statele Unite iau în considerare noi sancțiuni împotriva Rusiei, propunând ca unele dintre băncile sale de top să fie eliminate din tranzacțiile în dolari, au declarat surse pentru Reuters.

"Raportul dintre activele și pasivele valutare deținute de bănci este reglementat de banca centrală și (în prezent) nu provoacă îngrijorare. Creșterea importurilor (de valută) este mai mult legată de o posibilă creștere a cererii de valută în numerar", a declarat Piven.

Banca centrală a Rusiei a refuzat să comenteze. Băncile din țară importă în mod regulat valute străine în numerar pentru a satisface cererea clienților de dolari sau euro necesari pentru călătorii în străinătate sau în cazul unor circumstanțe neprevăzute.

În pofida temerilor sporite legate de un conflict militar în Ucraina, importurile de valută din decembrie sunt încă mult mai mici decât cele 18 miliarde de dolari aduse în Rusia la sfârșitul anului 2014, când rubla era în cădere liberă după anexarea Crimeei de către Moscova.

Aproximativ jumătate din totalul activelor și pasivelor externe bancare ale Rusiei, adică aproximativ 100 de miliarde de dolari și, respectiv, 70 de miliarde de dolari, sunt deținute în dolari americani, arată datele băncii centrale. Valoarea este în scădere de la aproximativ 80% în 2002 și 70% la începutul anului 2014.

Băncile de top din Rusia, Sberbank, VTB, VEB și Gazprombank, care au fost menționate luni în raportul Reuters ca posibile ținte ale sancțiunilor în dolari, nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Ministerul rus de Finanțe nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Rusia