x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia și China au desfășurat un exercițiu militar comun în timpul reuniunii grupului Quad la Tokyo

Rusia și China au desfășurat un exercițiu militar comun în timpul reuniunii grupului Quad la Tokyo

24 Mai 2022   •   16:36
Rusia și China au desfășurat un exercițiu militar comun în timpul reuniunii grupului Quad la Tokyo
Sursa foto: pixabay.com

Rusia și China au desfășurat primul exercițiu militar comun de la începutul războiului din Ucraina, scrie The New York Times.

Un oficial american de rang înalt, care vrea să-și păstreze anonimatul, a declarat că specialiștii au urmărit un exerciți militar din nord-estul Asiei, în timp ce președintele SUA, Joe Biden, se întâlnea la Tokyo cu liderii Australiei, Indiei și Japoniei.

Oficialul a mai pus că Rusia și China au trimis bombardiere deasupra Mării Japoniei, iar avioanele au continuat spre sud, spre Marea Chinei de Est.

Oficialii sud-coreeni au transmis că 4 avioane militare din China și 4 aparate de luptă din Rusia au intrat în zona lor aeriană.

Informația a fost confirmată de Rusia. Avioane militare rusești și chinezești au efectuat exerciții comune de patrulare în regiunea Asia-Pacific, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit Reuters. Patrularea comună a durat 13 ore deasupra mărilor Japoniei și Chinei de Est și a implicat bombardiere strategice rusești Tu-95 și avioane chinezești Xian H-6.

Avioane ale forțelor aeriene japoneze și sud-coreene au urmărit avioanele rusești și chinezești într-o parte a exercițiului, au mai transmis autoritățile ruse.

Prezența avioanelor a fost confirmată și de Japonia, care a trimis în misiune avioane de luptă după ce aparatele de zbor din Rusia și China s-au apropiat de spațiul său aerian. Acțiunea a avut loc, marți, când la Tokyo se desfășura o reuniune a liderilor grupului Quad (Japonia, Australia, India și SUA), a declarat ministrul apărării Nobuo Kishi. Politicianul a mai spus că, probabil, exercițiul a reprezentat o provocare din partea celor două țări.

Exercițiul militar comun pare a fi un semn al legăturilor puternice menținute între China și Rusia.

Anterior, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova se va concentra pe dezvoltarea legăturilor cu China. Diplomatul a precizat că obiectivul Kremlinului este de a dezvolta legăturile cu China, după ce Occidentul a adoptat o „poziție de dictator" în urma războiului din Ucraina.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Rusia China exercitiu militar comun