x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia și Iranul resping acuzațiile privind lansarea dronelor Shahed 136 în Ucraina

Rusia și Iranul resping acuzațiile privind lansarea dronelor Shahed 136 în Ucraina

18 Oct 2022   •   16:53
Rusia și Iranul resping acuzațiile privind lansarea dronelor Shahed 136 în Ucraina

În timp ce Ucraina și statele occidentale acuză Rusia pentru lansarea unor atacuri cu drone iraniene, cele două țări resping afirmațiile.

"Nu avem astfel de informaţii. Este folosită tehnologie rusească. Ştiţi acest lucru. Are nume ruseşti. Toate celelalte întrebări le puteţi adresa Ministerului Apărării", a explicat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, la  acuzațiile privind  folosirea de drone iraniene Shahed 136 asupra mai multor localități din Ucraina. 

Totodată, el a spus că forțele ruse folosesc aeronave fără pilot (UAV) de fabricație proprie. 

Și Iranul respinge acuzațiile că ar fi furnizat drone Rusiei pentru a le utiliza ăn conflictul din Ucraina. 

''Ştirea despre faptul că Iranul furnizează drone Rusiei are conotații politice şi este răspândită de surse occidentale. Nu am furnizat armament niciunei părţi din ţările aflate în conflict", a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani.

Și ambasada Iranului în România a dezmințit că autoritățile de la Teheran ar vinde drone Federației Ruse. 
''Republica Islamică Iran respinge categoric şi condamnă ferm afirmaţiile nefondate şi nedovedite potrivit cărora ar fi vândut vehicule aeriene fără pilot la bord în scopul utilizării lor în conflictul din Ucraina.

Autoritățile iraniene sunt pregătite să se angajeze în mod constructiv într-o cooperare tehnică şi de expertiză comună pentru a clarifica acuzaţiile nefondate formulate împotriva Iranului. Încă de la începutul crizei din Ucraina, Republica Islamică Iran a adoptat o poziţie clară, consecventă şi de neclintit, subliniind că toate statele membre ale ONU trebuie să respecte pe deplin scopurile şi principiile consacrate în Carta Naţiunilor Unite, precum şi dreptul internaţional, inclusiv suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială'', arată reprezentanța diplomatică a Iranului  la București.  

De cealaltă parte, Departamentul de Stat al SUA a transmis că forțele ruse au folosit drone iraniene în atacul asupra Kievului iar purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a acuzat Teheranul că a minte.

Autoritățile de la Kiev au prezentat fotografii cu drone iraniene Shahed 136 folosite de Rusia, marcate cu numele rusesc Gheran-2.

Forțele ruse au lansat, luni, 43 de drone asupra Ucrainei, dintre care 37 au fost contracarate de sistemele antiaeriene. Dintre acestea, 86% erau Shahed, potrivit reprezentantului comandamentului forţelor aeriene, Iuri Ihnat.

Volodimir Zelenski a spus că circa 30% din centralele electrice din Ucraina au fost distruse de bombardamentele rusești. 
"Din 10 octombrie, 30% din centralele electrice ucrainene au fost distruse, provocând pene masive în întreaga ţară', a transmis Zelenski pe Twitter.

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina drone iran shahed