x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia – Succes în testarea rachetei capabile să evite sistemele antirachetă

Rusia – Succes în testarea rachetei capabile să evite sistemele antirachetă

28 Aug 2008   •   00:00

Un purtătorul de cuvânt al armatei ruse a anunţat că testul rachetei Topol, cu rază lungă de acţiune, capabilă să evite să fie detectată de sistemele de apărare antirachetă, a fost un succes.



Un purtătorul de cuvânt al armatei ruse a anunţat că testul rachetei Topol, cu rază lungă de acţiune, capabilă să evite să fie detectată de sistemele de apărare antirachetă, a fost un succes.

"Forţele strategice nucleare şi forţele spaţiale au efectuat la 14.36, ora Moscovei (13.36, ora României), de pe cosmodromul din Plesseţk, testarea de rutină a unei rachete balistice intercontinentale PC-12M Topol", a declarat colonelul Aleksandr Vovk, purtător de cuvânt al Forţelor ruse pentru Rachete Strategice.
"Lansarea a avut ca scop să testeze capacitatea rachetei de a evita sistemele de detectare de la sol. Pînă la sfârşitul anului vor mai fi lansate câteva astfel de rachete", a adsugat oficialul rus.

Ministerul de Externe de la Moscova a ameninţat săptămâna trecută că "va reacţiona şi nu numai prin proteste diplomatice" la planul american de instalare a unui scut antirachets ţn Europa. Rusia respinge argumentele Statelor Unite, potrivit cărora scutul antirachetă vizează contracararea unor atacuri din partea unor state problemă, ca Iranul.

Rachetele de tip RS-12M Topol - SS-25 Sickle potrivit standardelor NATO - au o rază maximă de acţiune de 10.000 de kilometri şi pot transporta o ogivă de până la 550 de kilotone.

Rusia a reconfigurat modele anterioare de rachete Topol pentru a le extinde durata de viaţă la 23 de ani şi studiază posibilitatea instalării unor stabilizatoare de zbor, care să le permită să zboare până la ţintă într-un mod similiar rachetelor de croazieră. .

×
Subiecte în articol: externe