Rusia şi-a intensificat în ultimele săptămâni livrările de echipament militar către Siria. Astfel de livrări, care cuprind vehicule blindate, drone şi bombe teleghidate şi care ar avea loc inclusiv de pe teritoriul României şi Bulgariei, întăresc poziţia preşedintelui Bashar Al-Assad, într-un context în care tabăra rebelilor este măcinată de disensiuni interne, relatează vineri agenţia Reuters, citând surse bine informate.
Moscova, care încearcă să-şi sporească influenţa diplomatică şi economică în Orientul Mijlociu, a fost unul dintre furnizorii majori de arme convenţionale în Siria, acordându-i lui Assad un sprijin crucial de-a lungul celor trei ani de război civil şi blocând încercările occidentale de a aplica sancţiuni împotriva regimului acestuia pentru recurgere la forţă asupra civililor.
Noile livrări de arme ruseşti vin într-un moment deosebit de sensibil al conflictului, înaintea tratativelor de pace prevăzute pentru săptămâna viitoare în Elveţia şi în condiţiile în care opoziţia pierde teren, iar sprijinul occidental pentru rebeliune este în tot mai mare măsură subminat de rolul jucat de militanţii străini. Siria a indicat chiar că unele ţări care se opun oficial regimului lui Assad au început să discute despre cooperarea în materie de securitate cu guvernul ţării, notează Reuters.
Mai multe surse au declarat pentru Reuters că, din decembrie, forţele lui Assad au recepţionat livrări de armament şi alte echipamente militare, între care drone de spionaj - aşa-zise UAV-uri (vehicule aeriene fără echipaj) -, organizate de Rusia fie direct, fie prin intermediari.
"Zeci de aparate Antonov 124 (avioane de transport ruseşti) au adus vehicule blindate, echipamente de supraveghere, radare, sisteme de supraveghere electronică, piese de schimb pentru elicoptere şi diverse tipuri de arme, între care bombe teleghidate pentru avioane", a precizat o sursă de securitate din Orientul Mijlociu.
"Consilieri şi experţi în informaţii din Rusia lansează permanent drone de observare pentru a ajuta forţele siriene să identifice poziţiile rebelilor, să le analizeze capacităţile şi să execute lovituri precise de artilerie şi aeriene asupra acestora", a explicat o sursă care a dorit să i se păstreze anonimatul.
Viaceslav Davidenko, purtător de cuvânt al monopolului rus de export de armament Rosoboronexport, a afirmat că nu poate să comenteze în legătură cu livrările de arme către Siria.
Rusia susţine că nu încalcă nicio lege internaţională cu livrările sale militare către Siria şi că nu vinde Damascului armament ofensiv.
Nu au putut fi contactaţi responsabili sirieni pentru a comenta acest subiect, menţionează Reuters. Dar o sursă din industria internaţională a armelor, informată în legătură cu deplasările de armament în Orientul Mijlociu, a confirmat de asemenea intensificarea livrărilor către forţele regimului lui Bashar al-Assad, inclusiv cele de drone.
"În Siria sunt aduse echipamente, iar Rusia fie le aduce singură, fie trimite livrări din zone de la Marea Neagră precum Bulgaria, România sau Ucraina, unde există un surplus de marfă pe stoc", a afirmat sursa respectivă. "Furnizorii din acea regiune nu-şi pot permite să-i supere pe ruşi", a adăugat aceasta.
Observatorii în probleme de armament afirmă că Bulgaria, România şi Ucraina au toate trei stocuri de arme uşoare de tip rusesc produse în aceste ţări în perioada sovietică, când fabricile funcţionau cu ajutorul Moscovei.
Un purtător de cuvânt din Ministerul bulgar de Externe a spus că organismul bulgar care supervizează comerţul cu arme, Consiliul interguvernamental, nu a emis niciun fel de autorizaţii pentru tranzacţii cu arme destinate Siriei.
"Avem date care arată că Bulgaria nu a autorizat nicio vânzare de arme către Siria", a afirmat acesta.
Fostul ministru de externe bulgar Solomon Passy a afirmat la rândul său că este "foarte improbabil" ca Bulgaria, ca stat membru al NATO şi al Uniunii Europene, să fie implicată în astfel de transporturi.
Un purtător de cuvânt din Ministerul ucrainean de Externe a declarat că această fostă republică sovietică a dezminţit deja afirmaţiile privind livrările şi transferurile de arme anul trecut, când a anunţat că autorităţile de la Kiev au pus capăt de bunăvoie şi complet cooperării militare şi tehnice cu Siria încă din mai 2011.
Oficiali români nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii, menţionează Reuters.
Sursa din industria armamentului a explicat că "este evident că în Siria intră transporturi şi Rusia înţelege că trebuie să-l menţină pe Assad la putere dacă vrea să menţină controlul asupra a ceea ce este acolo, mai ales rezerve de petrol şi gaze gratis".
Compania rusă de petrol şi gaze Soiuzneftegaz a semnat în decembrie un acord în valoare de 90 de milioane de dolari cu Ministerul sirian al Petrolului, în scopul explorării şi producţiei de petrol într-un bloc din apele Mediteranei, în largul coastei siriene. Oficiali sirieni din domeniul petrolului au insistat că apele ţării conţin rezerve semnificative de ţiţei şi gaz.
Moscova susţine că diplomaţia sa din Orientul Mijlociu se bazează pe promovarea principiilor dreptului internaţional şi a rolului Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Pe de altă parte, situaţia actuală îi oferă Rusiei şansa de a demonstra că încă mai are un cuvânt de spus pe scena internaţională, dar şi de a-şi asigura contracte potenţial lucrative, odată ce luptele din Siria vor lua sfârşit şi disputa legată de controversatul program nuclear al Iranului va înceta la rândul ei, comentează Reuters.
Rusia urmăreşte îndeosebi să-şi instaleze un avanpost în Orientul Mijlociu, prin Siria şi Iran, pentru a recupera terenul pierdut în urma revoluţiilor Primăverii arabe, mai ales în Libia, unde l-a susţinut pe fostul lider autoritar Muammar Gaddafi.
În ce priveşte Iranul, Reuters a dezvăluit săptămâna trecută că Rusia negociază cu Teheranul un schimb de petrol contra bunuri în valoare de 1,5 miliarde de dolari pe lună, troc ce ameninţă să submineze sancţiunile care au contribuit la a convinge Teheranul să accepte un acord preliminar de a pune capăt programului său nuclear.
O sursă din opoziţia siriană a precizat că o serie de transporturi au ajuns pe aeroportul din Latakia acum circa trei săptămâni şi a evocat alte sosiri de echipamente la principalele porturi de mărfuri din Siria, Tartous şi Latakia.
Sursa a adăugat că portul Tartous, unde se află şi o bază navală a Rusiei, a fost izolat timp de câteva ore în urmă cu trei-patru săptămâni. "În acest răstimp, a fost interzis accesul personalului neautorizat, ceea ce este cu siguranţă un semn că vine o livrare. Se mai întâmplă din când în când acest lucru când vine marfă, de regulă în cursul nopţii", a indicat sursa citată de Reuters.
Sursa de securitate din Orientul Mijlociu a adăugat că, având în vedere riscul ca rebelii să atac depozitele de arme şi pistele de aterizare de la bazele aeriene siriene, "Rusia a transportat de asemenea cantităţi importante de armament mic şi muniţie la Tartous şi Latakia, ceea ce le-a permis forţelor lui Assad să menţină ritmul luptelor", mai scrie Reuters.