x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia vrea să conducă lupta împotriva pirateriei

Rusia vrea să conducă lupta împotriva pirateriei

23 Iul 2009   •   00:00

Rusia a propus să coordoneze mişcările navelor sale şi a celor ale NATO în lupta împotriva piraţilor somalezi, ea "nedorind să-şi plaseze navele sub comandament străin", a declarat ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică, Dmitri Rogozin.



Rogozin a subliniat că ţara sa colaborează în prezent cu operaţiunea Atalanta a UE, ale cărei fregate şi avioane patrulează din decembrie în golful Aden şi Oceanul Indian pentru a-i ţine pe piraţii somalezi la respect. NATO a decis în iunie să-şi prelungească acţiunea împotriva pirateriei şi să-i asigure permanenţa, după ce până în prezent o încredinţase sporadic diverselor flotile care aveau alte misiuni. Rogozin mai spune că oferta sa a fost găsită "interesantă" de interlocutorii săi din cadrul Consiliului NATO-Rusia, deşi în zona respectivă navighează cu această misiune o singură navă rusească.

Purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, a confirmat că ambasadorul rus a propus o "discuţie detaliată" cu privire la acest subiect, adăugând că oferta rusească cuprindea "patrule coordonate şi o legătură între nave", precum şi "posibilitatea de a se antrena împreună în controlul pirateriei". Propunerea Rusiei urmează să fie discutată în cadrul NATO, totuşi probabil că această cooperare va fi limitată pentru că NATO nu doreşte să divulge ruşilor toate procedurile şi tehnologiile sale, a subliniat Appathurai. "Ruşii înţeleg aceasta pentru că şi ei au propriile lor restricţii", a adăugat oficialul rus.

×
Subiecte în articol: externe