x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii atacă furibund. Armata lui Putin dă asaltul asupra Donbasului

Rușii atacă furibund. Armata lui Putin dă asaltul asupra Donbasului

de Şerban Mihăilă    |    19 Apr 2022   •   17:09
Rușii atacă furibund. Armata lui Putin dă asaltul asupra Donbasului
Sursa foto: Agerpres

Trupele rusești atacă furibund de-a lungul întregii linii de front din estul Ucrainei, începând marele asalt asupra regiunii Donbas, pe care Kremlinul e disperat să o ocupe, după eșecul ofensivei contra Kievului. Putin, comandantul suprem al armatei, și-a declarat intenția de a controla în totalitate centrul industrial din estul țării, aflat deja parțial în mâinile separatiștilor proruși. De cealaltă parte, ucrainenii anunță o nouă fază a războiului și promit să reziste până la ultimul om, deși Rusia și-a concentrat în est aproape întreaga putere militară. Controlul asupra Donbasului ar permite Moscovei să creeze un coridor sudic către Peninsula Crimeea, ocupată în 2014.

„Ocupanții au încercat să treacă prin apărarea noastră de-a lungul întregii linii de front!”, a anunțat, marți, Statul Major General al armatei ucrainene, adăugând că rușii își concentrează toate forțele pentru a prelua controlul asupra regiunii Donbas.

„Putem afirma acum că trupele rusești au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de mult timp! O parte semnificativă a întregii armate ruse este concentrată în prezent pe această ofensivă.”, a declarat, la rândul său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.  

„Nu contează însă cât de multe trupe rusești sunt masate acolo. Vom lupta, ne vom apăra! Nu vom renunța la nimic!”, a adăugat liderul de la Kiev. 

60.000 de soldați ruși, aruncați în luptă

Intențiile ofensive ale Moscovei în privința Donbasului deveniseră extrem de clare în ultimele zile, după retragerea din jurul capitalei ucrainene și redirecționarea tuturor unităților rusești spre estul și sudul țării. 

Armata lui Putin terminase operațiunea de regrupare la începutul săptămânii și, potrivit unui oficial american de rang înalt de la Pentagon, rușii dispuneau luni seară, în estul și sudul Ucrainei, de un număr de 76 de grupuri tactice la nivel de batalion, față de 65, săptămâna trecută. 

Fiecare batalion de acest fel numără până la 800 de soldați și este compus, în mod normal, din elemente de arme combinate, cum ar fi apărare antiaeriană, blindate, vehicule tactice, artilerie, elicoptere și sprijin logistic. Astfel, rușii ar putea dispune în acest moment, în asaltul asupra Donbasului, de aproximativ 60.000 de militari.  

Ofensivă din toate direcțiile

Asalturile intensificate au început încă de luni, de-a lungul unui front de peste 480 de kilometri, concentrându-se asupra regiunilor Donețk și Luhansk din Donbas, unde forțele rusești au încercat să avanseze în mai multe secțiuni, inclusiv dinspre orașul vecin Harkov.

În sudul Donețkului, Statul Major General a precizat că armata rusă a continuat să blocheze și să bombardeze portul strategic Mariupol și să lanseze rachete asupra altor orașe.

Presa ucraineană, citată de „The Guardian”, a raportat explozii puternice de-a lungul liniei de front în regiunea Donețk, iar bombardamente intense au avut loc în Marinka, Slaviansk și Kramatorsk.

Luni seară, trupele rusești au capturat orașul Kreminna din estul Ucrainei, care avea o populație de 18.000 de locuitori înainte de război. Kreminna, precum și localitățile învecinate Rubizhne, Severodonetsk și Lisichansk au rezistat timp de mai multe zile atacurilor puternice. 

În Mariupol, Denis Prokopenko, comandantul Regimentului Azov al Gărzii Naționale Ucrainene, declara într-un mesaj video că Rusia a început să arunce bombe de distrugere a buncărelor asupra uzinei siderurgice Azovstal, unde luptătorii săi continuă să-i respingă pe ruși.

Uzina are un labirint de tuneluri, în care se adăpostesc atât luptători, cât și civili. Acesta este ultimul bastion ucrainean de rezistență din orașul distrus.

Rusia a înconjurat Mariupol și duce o luptă sângeroasă pentru a-l cuceri. Dacă ar reuși acest lucru, rușii ar elibera trupe ce ar putea fi folosite în alte părți din Donbas, ar lăsa Ucraina fără un port vital și ar stabili o punte terestră între Rusia și Peninsula Crimeea, invadată în 2014.

Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a fost lovit la rândul său de bombardamente, care au ucis mai multe persoane, susțin jurnaliștii AP aflați la fața locului. 

Și în vestul Ucrainei, în apropiere de granița cu Polonia, cel puțin șapte persoane au fost ucise, luni, în Liov, în urma unor lovituri cu rachete. Liov este un refugiu pentru civilii care fug de luptele din restul Ucrainei și, spre furia tot mai mare a Kremlinului, o poartă majoră pentru armele furnizate Kievului de către SUA și NATO. 

Potrivit unor analiști militari occidentali, citați de AP, rușii au bombardat Liov și alte ținte de pe teritoriul țării chiar înainte de lansarea asaltului asupra regiunii Donbas pentru a „măcina” apărarea ucraineană.

Lavrov: Rusia a început următoarea fază a „campaniei militare”

Autoritățile de la Moscova au precizat că rachetele rusești au lovit ținte militare din estul și centrul Ucrainei, inclusiv depozite de muniție, sedii de comandă, trupe și vehicule. 

Potrivit acelorași surse, artileria a lovit sute de ținte ucrainene, iar avioanele de luptă au efectuat peste 100 de lovituri asupra trupelor și echipamentelor militare. Afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Între timp, însă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, marţi, că următoarea fază a „campaniei militare” a Rusiei în Ucraina a început, axându-se pe „eliberarea completă” a regiunilor proruse Doneţk şi Lugansk.

„Operaţiunea din estul Ucrainei are ca obiectiv, aşa cum s-a anunţat deja, eliberarea completă a republicilor Doneţk şi Lugansk. Această operaţiune va continua. Următoarea fază a acestei operaţiuni începe!", a declarat şeful diplomaţiei ruse, într-un interviu la postul de televiziune „India Today”, citat de agenția EFE.

 

Ofensiva Rusiei în estul Ucrainei urmărește să stabilească un control complet asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk şi să asigure stabilitatea unui coridor terestru cu Crimeea!

Oleksandr Motuzianik, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărări

Armata rusă execută sarcini stabilite de comandantul suprem pentru operaţiunea militară specială. În consecinţă, planul de eliberare a «republicilor populare» Doneţk şi Lugansk este pus în aplicare!

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării

 

×