Constrânsă de sancțiunile impuse de Occident după anexarea Crimeei, în 2014, Rusia își crește simțitor prezența în Africa, într-un efort vital de a stabili noi rute comerciale și alianțe diplomatice. Moscova ajută cu arme și mercenari guvernele volatile de pe „continentul negru”, investind în același timp în petrol, gaze și centrale nucleare. Concomitent, numeroși lideri africani văd în Rusia o variantă de șantaj, în cazul în care presiunile SUA în privința democrației și a drepturilor omului încep să-i deranjeze.
Încă din 2018, guvernul de la Paris a început să devină extrem de îngrijorat de prezența consultanților de securitate din GRU, agenția de informații externe a armatei ruse, și din organizația paramilitară rusă Wagner în cercurile politice din state precum Republica Centrafricană, Eritreea, Republica Congo, Sudan și în Libia, alături de trupele lui Khalifa Haftar, unul dintre comandanții controversați ai războiului civil libian. Un an mai târziu, Londra a devenit brusc preocupată de intențiile Moscovei de a instala baze militare în Africa, în special în Zimbabwe, țară aflată în zona de influență a Marii Britanii. Concomitent, agențiile internaționale de presă au început să relateze despre pierderile suferite de forțele ruse de securitate în Libia, în lupta pentru Tripoli.
Expertiza de securitate – instrument diplomatic
În tot acest interval, armata rusă și contractori privați de securitate apropiați de Kremlin și-au extins prezența pe continent, încercând să stabilească baze în șase state și să încheie acorduri de cooperare militară cu 28 de guverne africane, precizează Institutul american pentru Studii de Război. Oficialitățile americane susțin, spre exemplu, că aproape 400 de mercenari ruși acționează în Republica Centrafricană, iar Moscova a furnizat recent echipament de luptă pentru a sprijini operațiunile contrainsurgenței din nordul Mozambicului. Mai mult, Rusia a devenit cel mai mare exportator de arme către Africa, realizând 39% dintre transferurile de armament în perioada 2013-2017. Faptul că ambasadorul Rusiei în Mali a fost una dintre primele oficialități primite de liderii juntei, care au preluat recent puterea în urma unei lovituri militare, nu pare astfel deloc surprinzătoare.
Potrivit unui site local, aBamako.com, acești lideri s-au pregătit timp de un an în Rusia pentru lovitura de stat. Moscova pare să se fi inspirat din strategia SUA, care asigură pregătirea militară a armatelor din peste 20 de țări africane. Această preluare de putere este o lovitură dură dată diplomației franceze, deoarece Parisul a investit masiv în securitatea din Mali, printr-o alianță strânsă cu fostul președinte al țării, Ibrahim Boubacar Keita, concretizată într-o misiune franceză de menținere a păcii. De acum încolo, Kremlinul ar putea să încerce să preia rolul Franței în țările din Africa de Vest, acolo unde Parisul păstrează încă o puternică influență.
Într-un interviu acordat „Sputnik”, luna trecută, ambasadorul Coastei de Fildeș în Rusia a declarat că țara sa vrea o cooperare militară mai strânsă cu Rusia, din cauza instabilitații generate de lovitura de stat din Mali. Deocamdată, rușii par să înceapă să-și consolideze poziția obținută în Mali, prin încheierea unor înțelegeri economice. Potrivit Institutului american de Cercetare a Politicii Externe, gigantul energetic nuclear rus „Rosatom”, aflat în competiție directă cu francezii pentru contracte în regiunea Sahel, ar putea beneficia de acum de contactele privilegiate ale Kremlinului cu noua conducere din Mali. La rândul său, „Nordgold”, o companie rusă de extragere a aurului, cu investiții în Guineea și Burkina Faso, și-ar putea extinde extracțiile și în Mali.
Pas cu pas
Implicarea crescândă a Rusiei în Africa ar putea fi explicată prin necesitatea aproape vitală a Kremlinului de a stabili noi rute comerciale și alianțe diplomatice, după sancțiunile occidentale dure care i-au fost impuse în urma anexării Crimeei. Conform Centrului pentru Studii Strategice Internaționale, grup de reflecție american, Moscova și-a triplat recent comerțul cu Africa, de la 6,6 miliarde de dolari în 2010, la 18,3 miliarde de dolari în 2018. Rusia și-a extins puterea economică dincolo de vânzările de armament, investind masiv în petrol, gaze și centrale nucleare. Concomitent, Moscova importă masiv diamante din Republica Centrafricană, bauxită din Guineea și platină din Zimbabwe. Rusia încearcă acum să-și reconstruiască imaginea de putere mondială și să micșoreze influența occidentală, într-o zonă unde socialismul face deseori parte din cultura politică de independență a liderilor locali. Politica Rusiei a dat deja primele rezultate: peste jumătate din guvernele africane s-au opus ori s-au abținut de la adoptarea unei Rezoluții ONU de condamnare a anexării Crimeei, în 2014. Deocamdată, Rusia derulează, pas cu pas, o strategie de multiplicare a influenței sale, iar Moscova pare să strecoare cu succes „Matrioșka” între păpușile Voodoo.
„Noi prezentăm problemele noastre, iar Rusia se oferă să ne ajute”.
Oficialități din Republica Centrafricană