x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruşii trag de timp în dosarul Smolensk

Ruşii trag de timp în dosarul Smolensk

02 Aug 2010   •   00:00

Ancheta privind cauzele prăbuşirii avionului prezidenţial polonez la Smolensk, la 10 aprilie, stagnează din cauză că Rusia întârzie trimiterea documentelor, informează ziarul polonez Gazeta Wyborcza, citând surse din cadrul investigaţiei, transmite AFP.

"Rusia întârzie trimiterea informaţiilor privind cauzele catastrofei", scrie publicaţia poloneză, afirmând că reprezentantul polonez Edmund Klich a trimis o scrisoare comisiei ruse de anchetă.

Potrivit publicaţiei, este vorba de documente care ar putea confirma sau exclude coresponsabilitatea părţii ruse în accident, din cauza echipamentelor aeroportului din Smolensk, acţiunilor controlorilor de trafic ruşi sau procedurilor de zbor din Rusia.   
"Problemele au început. Ruşii nu doresc să ofere acces la documente", afirmă Klich, citat de Gazeta Wyborcza.

Procurorul-general din Polonia, Andrzej Seremet, anunţa săptămâna trecută că Varşovia încă aştepta răspunsul justiţiei ruse "la cererile de asistenţă juridică".

Avionul Tupolev 154, care îl transporta la 10 aprilie pe preşedintele Lech Kaczynski şi alţi oficiali polonezi, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze în condiţii de ceaţă la Smolensk. Toate cele 96 de persoane aflate la bordul aeronavei au murit în accident.

Formaţiunea Lege şi Justiţie (PiS), condusă de Jaroslaw Kaczynski, a format un grup parlamentar care să analizeze cauzele accidentului aviatic. În Polonia circulă diverse teorii conspiraţioniste privind prăbuşirea avionului, accidentul fiind considerat o modalitate de eliminare a preşedintelui conservator înaintea alegerilor prezidenţiale. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe