x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-au aprins politicienii

S-au aprins politicienii

de Irina Cristea    |    29 Aug 2007   •   00:00
S-au aprins politicienii
Sursa foto: ARIS MESSINIS/

Pe măsură ce focul se extinde şi tot mai mulţi oameni fug care incotro pentru a se pune la adăpost de părjol, Guvernul este acuzat de incompetenţă in gestionarea dezastrului.

Pe măsură ce focul se extinde şi tot mai mulţi oameni fug care incotro pentru a se pune la adăpost de părjol, Guvernul este acuzat de incompetenţă in gestionarea dezastrului.


Echipele de pompieri continuă lupta cu flăcările care au inghiţit jumătate din teritoriul Greciei. Cu tot sprijinul primit de autorităţile elene din partea a 15 state, printre care şi Romănia, progresele sunt mici şi anevoioase. Cel puţin 63 de persoane au murit in incendii, 27 de localităţi au fost abandonate şi o mare parte din Peninsula Peloponez este incă in flăcări, transmite BBC.

Pompierii recunosc că le este imposibil să controleze situaţia. "Flăcările işi fac de cap aşa cum vor. In acest moment, nici un sat nu este direct ameninţat, dar ne aşteptăm la orice, din pricina direcţiei văntului, care este imposibil de anticipat, a declarat pentru AFP un purtător de cuvănt al serviciului de pompieri.


TENSIUNI. Pe fondul crizei şi a stării de urgenţă decretate pe intreg teritoriul ţării, la Atena au inceput şi tensiunile politice. Opoziţia a atacat Guvernul condus de Costas Karamalis, acuzăndu-l de incompetenţă in gestionarea dezastrului. Cel mai vehement s-a arătat liderul partidului socialist (Pasok), Georgios Papandreou. Alte formaţiuni l-au acuzat pe premier că a dezamăgit populaţia. Atacurile politice sunt explicabile mai ales in contextul alegerilor generale programate pentru luna septembrie. De altfel, Costas Karamalis a subliniat că prioritatea administraţiei sale este să salveze căt mai multe vieţi şi nu să işi sporească in mod cinic capitalul electoral.


SCENARII. O altă problemă cu care se confruntă Grecia in această perioadă ţine de scenariile care se ţes zilnic cu privire la originea incendiilor.

BBC relatează că mulţi greci au trecut la proteste de stradă, afirmănd că incendiile au fost declanşate in mod deliberat de investitorii imobiliari in vederea creării de terenuri de construcţie.

Potrivit acestei teorii, incendierea pădurilor a fost iniţial o strategie de a extinde zonele unde se pot emite autorizaţii de construcţie, dar, ulterior, situaţia a scăpat de sub control.


Romania, alaturi de alte state, participa la misiunile de interventie din Grecia, trimitand un elicopter special pregatit pentru operatiunile de stingere a incendiilor. audio

×
Subiecte în articol: externe