x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Saddam a dus coruptia la ONU

Saddam a dus coruptia la ONU

23 Apr 2004   •   00:00

10 miliarde de dolari din aproape 100. Cam atat a furat Saddam, sub privirile ingaduitoare ale angajatilor ONU, prin programul „Petrol contra Hrana". Secretarul general al ONU a promis ca „ingaduitorii" vor fi pedepsiti.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite si-a dat acordul pentru inceperea unei investigatii amanuntite privind acuzatiile de coruptie formulate impotriva responsabililor ONU care au vegheat la buna desfasurare a programului „Petrol contra Hrana" in Irak. Acest program administrat de ONU din 1996 a fost facut cu scopul clar de a le asigura irakienilor conditii de viata decente, in contextul in care regimului de la Bagdad i se impusesera numeroase sanctiuni.

PROIECT „UMANITAR". Cert este insa ca Saddam si unii functionari ai ONU au fost cei care au huzurit de pe urma proiectului umanitar. Potrivit BBC, programul i-a permis lui Saddam sa-si cumpere influenta in strainatate. Claude Hankes-Drielsma, consilier britanic in cadrul coalitiei din Irak, spune ca fostul lider irakian a cheltuit milioane de dolari, mituind oameni de afaceri, jurnalisti si demnitari straini. „Am fost socat cand am vazut documentele. Saddam a facut toate astea sub ochii celor de la ONU. Au fost sustrase 10 milioane de dolari", a declarat Hankes-Drielsma. Consilierul britanic a atras atentia ca au fost mituiti de Saddam si demnitari din statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU, precum Franta si Rusia. Oficialul ONU insarcinat cu programul, Benon Sevan, a fost si el bine platit de Saddam, scrie cotidianul britanic The Telegaph.

LISTA NEAGRA. O lista cu 270 de nume de straini care au primit sume importante de la Saddam a fost publicata recent de ziarul irakian Al Mada. Membrii cabinetului presedintelui rus, Vladimir Putin, fostul ministru francez de Interne, Charles Pasqua, fostul ambasador al Frantei la ONU, Jean-Bernard Merimee, presedintele Indoneziei, Megawati Sukarnoputri, dar si secretarul general al Partidului Muncitoresc, Ioan Cristian Nicolae, si compania Bulf Drilling s-au aflat pe lista neagra.

Lavinia Tudoran


Norvegia paraseste coalitia

Dupa Spania, Honduras si Republica Dominicana, Norvegia va parasi si ea teatrul de operatiuni din Irak pana la sfarsitul lunii iunie. Trupele norvegiene vor merge in Afganistan, ce-a dintai prioritate a guvernului de la Oslo. Seful armatei bulgare a anuntat ieri revenirea acasa a 23 de militari din contingentul bulgar din Irak. Dintre acestia, o parte a cerut sa revina, o alta a fost adusa din cauza nivelului ridicat de stres. Pe de alta parte, aliatii asiatici ai SUA, Coreea de Sud, Japonia, Tailanda, Filipine, precum si Australia si Kuweitul, au primit scrisori de amenintare cu atentate.


Vechii membri ai partidului Baas, reangajati

SUA cauta tot soiul de solutii pentru a calma situatia din Irak. Potrivit cotidianului Washington Post, o noua strategie a Washingtonului prevede reintegrarea in administratia irakiana a fostilor membri ai partidului Baas al lui Saddam Hussein. Astfel, spera strategii americani, sunnitii vor reveni in viata politica si nu vor mai incuraja confruntari cu trupele aliate. Dupa caderea lui Saddam, toti membrii partidului Baas au fost exclusi din functiile publice printr-un decret. Americanii au sustinut initial cu tarie importanta „de-baasificarii" Irakului.

×
Subiecte în articol: externe saddam