x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sadiq Khan, ales primar musulman al Londrei, salută un vot al "speranţei"

Sadiq Khan, ales primar musulman al Londrei, salută un vot al "speranţei"

07 Mai 2016   •   19:10
Sadiq Khan, ales primar musulman al Londrei, salută un vot al "speranţei"

Noul primar al Londrei, Sadiq Khan, primul edil musulman al unei mari capitale occidentale, a salutat alegerea sa ca fiind un triumf asupra "fricii", într-un moment în care metodele folosite de adversarul său în timpul campaniei electorale sunt criticate cu asprime, potrivit AFP.

Sadiq Khan, un laburist de 45 de ani, fiu al unor imigranţi pakistanezi, şi-a învins principalul rival - conservatorul Zac Goldsmith, 41 de ani, fiul al miliardarului Jimmy Goldsmith - cu 57% din sufragii, potrivit rezultatelor definitive, publicate în noaptea de vineri spre sâmbătă.

"Această alegere a avut loc fără polemici şi sunt mândru să văd că Londra a ales astăzi speranţa mai degrabă decât teama, unitatea mai degrabă decât divizarea", a declarat Khan după anunţarea rezultatelor în City Hall, primăria Capitalei, în aplauzele susţinătorilor săi.

Khan a fost ţinta unor atacuri virulente din partea taberei conservatoare în cursul campaniei, inclusiv din partea primului ministru David Cameron, care îl acuzase până şi în faţa parlamentului de legături cu extremişti islamişti, ceea ce el a negat.

Această strategie, contraproductivă pe plan electoral, s-a dovedit de asemenea devastatoare în termeni de imagine pentru adversarul său.

"Este o lipsă totală de înţelegere a comunităţii de religii care se află la Londra", a conchis Andrew Boff, un responsabil conservator, criticând campania "şocantă" a lui Goldsmith.

"Campania noastră şi subînţelesurile sale ne-au costat alegerile, reputaţia şi credibilitatea noastră în probleme rasiale şi religioase", a întărit Sayeeda Warsi, fostă secretar de stat conservator.

Deputat de Tooting, un cartier popular din sudul Londrei, Khan îi succede la primăria Londrei excentricului conservator Boris Johnson căruia i se atribuie ambiţia de a deveni prim-ministru.

Fost ministru, fost avocat şi tată a două fetiţe, Khan va trebui să răspundă problemelor celor mai stringente ale Capitalei, între care creşterea populaţiei de la 900.000 de locuitori pentru a ajunge în opt ani la 8,6 milioane: locuinţe cu chirii inaccesibile, transporturi suprasaturate şi poluare.

În cursul depunerii jurământului, sâmbătă, în catedrala din Southwark, în apropiere de Podul Londrei, el a promis să reprezinte "toate comunităţile" şi "să facă astfel ca toţi londonezii să poată beneficia de oportunităţile pe care oraşul nostru mi le-a oferit".

Alegerea sa, a subliniat expertul Tony Travers, de la London School of Economics (LSE) este un "remarcabil semn al cosmopolitismului" Londrei, "oraş-lume" în care 30% din populaţie nu este albă.

Victoria "istorică" a lui Sadiq Khan "ilustrează aspectul tolerant al Londrei", scrie Financial Times. "Londra a ales un primar musulman într-un remarcabil triumf asupra tensiunilor rasiale şi religioase care provoacă turbulenţe în alte capitale europene", mai scrie ziarul citat.

În străinătate, ştirea a ocupat pagina întâi a ziarelor pakistaneze şi primarii mai multor mari oraşe l-au felicitat pe Khan. "Sunt convinsă că londonezii vor beneficia de umanismul şi progresismul său", a transmis prin Twitter şefa municipalităţii pariziene, Anne Hidalgo.AGERPRES

×