x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sănătatea, la mustaţă

Sănătatea, la mustaţă

de Sînziana Stancu    |    23 Mar 2010   •   00:00
Sănătatea, la mustaţă
Sursa foto: Jason Reed/Reuters

Cea mai importantă reformă a sistemului asigurărilor de sănătate din ultimele decenii ale Americii a trecut la limită de Congres, Camera Reprezentanţilor aprobând-o cu 219 voturi ale democraţilor şi fără nici un sprijin din partea republicanilor. Împotrivă au fost exprimate 212 voturi.



Este cea mai mare victorie în domeniul legislativ obţinută de preşedintele american de la începutul mandatului său şi până acum, dar şi a Statelor Unite, după un an întreg de negocieri extrem de dificile. Proiectul a fost considerat "centrul" agendei preşedintelui, de schimbare urmând să beneficieze încă 32 de milioane de americani.

"Am demonstrat că suntem capabili de fapte măreţe. Viitoarea legislaţie nu va rezolva toate problemele sistemului nostru de sănătate, dar ne orientează către direcţia cea bună (...) În această seară, am depăşit greutăţile politice, când toţi specialiştii ne spuneau că acest lucru nu este posibil", a declarat preşedintele Barack Obama pentru postul de televiziune "East Room", de la Casa Albă, citat de Reuters şi BBC online. El urmează să semneze legea cât de curând, pentru ca acesta să intre în vigoare.

ÎNCĂ UN HOP
Preşedintele nu şi-a ascuns entuziasmul pentru această mare victorie, pe care şi-a comparat-o cu alte provocări istorice cu care s-au confruntat americanii, dar nu a răspuns nici unei întrebări de presă, căreia i-a trimis doar mesajul că, de acum înainte, "mergem mai departe cu o încredere revigorată de această victorie în numele poporului american".

Obiectivul reformei americane a sănătăţii este ca 95% din populaţia cu vârste de până la 65 de ani să beneficieze de o asigurare pentru boală. În SUA, persoanele în vârstă sunt deja protejate de sistemul de asigurare publică Medicare. Or, noua lege va obliga companiile de asigurări la plata îngrijirii medicale a persoanelor bolnave, iar firmele mici vor fi stimulate să încheie asigurări medicale angajaţilor. În plus, persoanele particulare vor fi obligate la asigurări medicale private, în caz contrar fiind pasibile de penalităţi anuale.

Reforma îi va costa pe americani 940 de miliarde de dolari în următorii zece ani, dar în acelaşi timp, SUA îşi vor reduce deficitul cu 138 de miliarde de dolari. Ar mai fi un mic "hop" de trecut, în Senat, unde democraţii speră ca amendamentele la noua lege să fie aprobate cu majoritate simplă, în timp ce republicanii - adversari înverşunaţi ai reformei - sunt de părere că mişcarea e neconstituţională şi plănuiesc să o blocheze.

×
Subiecte în articol: externe