x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sancțiunile lovesc armata lui Putin. Rușii îi atacă pe ucraineni cu arme încropite din piese de electrocasnice 

Sancțiunile lovesc armata lui Putin. Rușii îi atacă pe ucraineni cu arme încropite din piese de electrocasnice 

de Şerban Mihăilă    |    13 Mai 2022   •   07:26
Sancțiunile lovesc armata lui Putin. Rușii îi atacă pe ucraineni cu arme încropite din piese de electrocasnice 
Sursa foto: Hepta

Numeroși experți militari au remarcat rateurile în lanț ale armatei lui Putin în cele aproape trei luni scurse de la declanșarea invaziei din Ucraina. Aceste eșecuri au fost puse și pe seama slabei dotări a trupelor trimise de Moscova pe câmpul de luptă. Imaginea dezastrului tehnologic al arsenalului convențional rusesc a fost întregită de declarațiile secretarului american pentru Comerț, Gina Raimondo, care a anunțat că Rusia folosește în echipamentele de luptă cipuri destinate aparatelor electrocasnice.

Sancțiunile internaționale dirijate de SUA forțează Rusia să folosească cipuri electronice provenite de la mașini de spălat vase și frigidere în unele echipamente militare, susține Raimondo, citată de cotidianul american „The Washington Post”. 

Informațiile privind utilizarea șocantă a semiconductorilor au venit de la oficiali ucraineni, care i-au dezvăluit secretarului american al Comerțului că, după ce au deschis tancurile rusești capturate, au găsit piese de la frigidere și mașini comerciale și industriale, ce par să compenseze alte componente indisponibile echipamentelor militare.

„Ucrainenii ne-au informat că, atunci când găsesc echipamente militare rusești pe teren, acestea sunt pline de semiconductori scoși din mașini de spălat vase și frigidere”, a declarat Raimondo, miercuri, în timpul unei audieri din Senatul SUA. Ea a precizat că s-a întâlnit recent cu premierul Ucrainei.

De la începutul sancțiunilor, la sfârșitul lunii februarie, exporturile de tehnologie din SUA către Rusia au scăzut cu aproape 70%, susține Raimondo, al cărei departament supraveghează controlul exporturilor, care constituie o mare parte a pachetului de sancțiuni. Alte 36 de țări au adoptat interdicții de export similare, care se aplică și în cazul Belarusului.

„Abordarea noastră a fost aceea de a nu oferi Rusiei tehnologie, pentru a paraliza în acest mod capacitatea sa de a continua o operațiune militară. Și, exact asta facem în momentul de față!”, a continuat secretarul Comerțului, răspunzând unei întrebări adresate de un senator în privința impactului controalelor americane asupra exporturilor. 

Raimondo a menționat, de asemenea, rapoarte recente, potrivit cărora doi fabricanți ruși de tancuri au fost nevoiți să oprească producția, din cauza lipsei de componente. La rândul său, Casa Albă precizase anterior că fabricile „Uralvagonzavod” și „Chelyabinsk Tractor” și-au oprit producția.

Numărul transporturilor americane către Rusia, care includ articole ce fac obiectul noilor reguli - semiconductori, echipamente de telecomunicații, lasere, avionică și tehnologie maritimă - a scăzut cu 85%, iar valoarea acestor livrări s-a micșorat cu 97%, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, a anunțat Departamentul american al Comerțului. 

Cipurile de calculator, cunoscute și sub numele de semiconductori, sunt „creierele” care operează majoritatea dispozitivelor electronice moderne, de la aparate electrocasnice, la avioane de luptă. Rusia produce puține cipuri proprii, bazându-se pe importurile de la companii asiatice și occidentale.

Cele mai mari companii din lume producătoare de cipuri pentru computere au început să întrerupă însă livrările către Rusia la sfârșitul lunii februarie, după intrarea în vigoare a restricțiilor impuse de americani.

SUA și alte state occidentale au reglementat deja vânzările către Rusia de cipuri și alte componente electronice concepute special pentru uz militar. Aceste vânzări necesitau o licență guvernamentală chiar și înainte de recenta invazie a Rusiei în Ucraina, scrie „The Washington Post”.

Noile reguli au înăsprit aceste restricții și au blocat, de asemenea, vânzarea majorității cipurilor cu dublă utilizare, care au atât o destinație militară, cât și una comercială, către utilizatorii nemilitari din Rusia, inclusiv către cei din industriile de înaltă tehnologie.

Cercetări anterioare au arătat că armata rusă se bazează de mult timp pe componentele electronice occidentale. 

 

×