x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ŞANTAJ ENERGETIC - Voronin ţine oamenii în frig pentru a-l discredita pe primarul Chişinăului

ŞANTAJ ENERGETIC - Voronin ţine oamenii în frig pentru a-l discredita pe primarul Chişinăului

de Vitalie Calugareanu    |    12 Noi 2008   •   00:00

Corespondenţă din Chişinău
Fără căldură şi fără apă caldă la temperaturi de minus 5 grade – aşa trăiesc locuitorii Chişinăului în aceste zile. Primarul liberal Dorin Chirtoacă susţine că, în spatele refuzului de a începe furnizarea agentului termic, se află preşedintele Voronin care speră astfel să-l discrediteze politic. În replică, liberalii au început protestele şi ameninţă că acestea vor lua amploare.



Temperatura medie în spitalele, grădiniţele şi şcolile din Chişinău nu depăşea ieri dimineaţă 6 grade Celsius. La această situaţie s-a ajuns după ce SA "Moldova-Gaz", la care Guvernul este acţionar, a redus la minimum livrările de gaze către centralele termice din cauza unei datorii a Primăriei. Potrivit primarului Dorin Chirtoacă, autorităţile comuniste au recurs la aceste metode inumane ca să-i păteze imaginea: "Este vorba de şantaj. Ei (comuniştii – n.n.) vor să ne calce pur şi simplu în picioare prin aceste pretenţii absurde... în condiţiile în care noi le-am dat aproape jumătate de miliard de lei". El a cerut Procuraturii să investigheze acţiunile SA "Moldova-Gaz” şi să-i tragă la răspundere pe cei responsabili, iar Partidul Liberal a început protestele şi ameninţă că acestea vor căpăta amploare. "Le amintim că, în afară de funcţia pe care o au, mai există şi lege şi, dacă azi protestăm, mâine o să guvernăm şi o să vedem ce vor spune ei poimâine, când va trebui să răspundă în faţa legii pentru faptul că ţin copiii, bătrânii şi toţi cetăţenii în frig", a subliniat liderul PL, Mihai Ghimpu.

SCHEMA PERFIDĂ
Alegerile locale din 2007 l-au adus în funcţia de primar al Chişinăului pe liberalul Dorin Chirtoacă şi o majoritate necomunistă în Consiliul Municipal. Peste aproape un an, însă, liderul comunist, Vladimir Voronin, a avut câteva întâlniri cu liderii unor fracţiuni democrate din Consiliu, reuşind să rupă coaliţia democrată şi să formeze o majoritate pro-comunistă. În consecinţă, comuniştii, ajutaţi de creştin-democraţi şi social-democraţi, l-au demis pe preşedintele liberal al Consiliului Municipal Chişinău, Mihai Ghimpu, alegându-l în această funcţie pe social-democratul Eduard Muşuc. Acesta l-a acuzat într-o emisiune televizată pe primarul Dorin Chirtoacă de faptul că nu a majorat până acum tarifele la căldură, pentru a se evita această criză – atribuţie care îi revine, de fapt, Consiliului Municipal, nu primarului.

Dezbaterile televizate organizate de două posturi de televiziune din Chişinău în legătură cu acest subiect au evidenţiat o schemă perfidă de desemnare a "salvatorului". Directorul SA "Termocom", Dionisie Antocel, un personaj ostil primarului Chirtoacă, a spus că va solicita intervenţia Guvernului, iar preşedintele Consiliului Municipal Chişinău, Eduard Muşuc, a dat asigurări că "se va găsi o soluţie în 2-3 zile", dar nu a explicat în ce ar consta aceasta. În schimb, Antocel s-a scăpat cu vorba. El a admis posibilitatea ca o parte din acţiunile SA "Termocom" să fie cedate SA "Moldova-Gaz" în care Rusia şi Transnistria deţin împreună peste 65 la sută.

×
Subiecte în articol: externe