x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șantaj UE la Ungaria și Polonia

Șantaj UE la Ungaria și Polonia

de Şerban Mihăilă    |    06 Apr 2017   •   14:10
Șantaj UE la Ungaria și Polonia
Sursa foto: Minisztereln

Franța și Germania, alături de alte 21 de state membre ale UE, sunt pregătite să ceară Ungariei și Poloniei să aleagă între acceptarea cotelor de imigranți impuse de Bruxelles sau ieșirea din blocul comunitar. Până acum, Budapesta și Varșovia au ignorat apelul insistent al liderilor UE de a prelua din imigranții aflați în Italia și Grecia, scrie „Breitbart”.

 

Opinia publică din cele două țări aflate în vizorul Bruxelles-ului respinge categoric, de asemenea, acceptarea acestor imigranți sub presiunea UE. De altfel, conservatorii polonezi din Partidul Lege și Justiție (PiS) au repurtat un succes zdrobitor în alegerile din 2015 și datorită furiei cu care populația a primit vestea că fostul guvern a acceptat cotele de imigranți impuse de blocul comunitar. Mai mult, actualul executiv, dominat de PiS, se află într-un război mocnit cu liderii UE, în special cu Germania, după realegerea polonezului Donald Tusk pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului European, în pofida opoziției manifestate de Varșovia. În aceeași notă critică, premierul ungar, Viktor Orban, califică drept „ilegal” conceptul „cotei de imigranți”, afirmând că acesta „va răspândi terorismul în Europa”. Pe fondul acestor tensiuni fără precedent în interiorul blocului comunitar, un diplomat de rang înalt din UE a declarat pentru „The Times” că, în cursul acestui an, Ungaria și Polonia vor primi un ultimatum, fiind obligate să aleagă: fie acceptă cotele de imigranți, fie părăsesc blocul comunitar. „Nu poți șantaja UE; unitatea are un preț!”, a spus sursa citată. Curtea de Justiție a UE va organiza în curând o audiere pe tema legalității cotelor de imigranți și, spre sfârșitul anului, va da verdictul, care, foarte probabil, va fi în favoarea menținerii actualului concept. Cine nu respectă decizia va suferi consecințe financiare și politice, a spus diplomatul.

 

Nu va exista toleranță față de cei care nu vor respecta decizia Curții de Justiție a UE, a declarat oficialul european pentru „The Times”.

 

×