x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şapte morţi în SUA, inclusiv atacatorul, într-un atac armat comis la un templu

Şapte morţi în SUA, inclusiv atacatorul, într-un atac armat comis la un templu

de Mediafax    |    06 Aug 2012   •   05:32
Şapte morţi în SUA, inclusiv atacatorul, într-un atac armat comis la un templu

Un barbat inarmat a atacat credinciosi la un templu sikh duminica, la Oak Creek, in statul Wisconsin (nord), omorand sase persoane, dupa care a fost ucis, intr-un un nou atac armat in Statele Unite, comis dupa abia 15 zile de la drama de la Aurora, relateaza AFP.

Patru persoane au fost impuscate duminica dimineata in interior, iar alte trei persoane au fost ucise in exteriorul unui templu din acest mic oras cu 35.000 de locuitori de la periferia Milwaukee, la nord de Chicago, potrivit politiei locale.

In plus, trei barbati, intre care si un politist, au fost transportati in stare critica la Spitalul Froedtert din Milwaukee, a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a spitalului.

Presedintele Barack Obama si-a exprimat, citat intr-un comunicat, durerea si a laudat comunitatea sikh, care "imbogateste" Statele Unite.

"Noi consideram ca este vorba despre un act terorist intern", a declarat seful politiei locale John Edwards, anuntand intr-o conferinta de presa locala ca politia federala (FBI) s-a alaturat anchetei.

Politia a evacuat duminica seara trei grupuri de case din apropierea domiciliului atacatorului, la Cudahy, un cartier de periferie al Milwaukee, aflat la aproximativ patru kilometri de templul sikh. Zona este blocata, a declarat pentru AFP un politist. Vecinii atacatorului l-au descris ca pe un barbat placut si linistit.

Este vorba despre un barbat alb, in varsta de aproximativ 30 de ani, potrivit unor martori citati de presa locala, care a deschis focul catre ora locala 10.30 (18.30, ora Romaniei) in apropierea acestui templu catre care au inceput sa vina, la primele ore ale diminetii, cateva zeci de credinciosi care urmau sa asiste la o ceremonie religioasa.

Politia nu a oferit niciun indiciu cu privire la identitatea atacatorului, dar a confirmat ca acesta a fost ucis de catre unul dintre politistii care au intervenit in urma unui apel telefonic la serviciul de urgenta.

Politia si-a exprimat la un moment dat teama ca un al doilea atacator ar fi putut sa se afle in interiorul templului, dar a anuntat ulterior ca nu era cazul.

Potrivit Milwaukee Journal Sentinel, barbatul a inceput sa traga in timp ce inainta spre un preot care se afla in exteriorul templului.

Conducatorul templului, Satwant Kaleka, a fost atins si spitalizat, potrivit publicatiei, care citeaza martori.

Potrivit site-ului postului local de radio WAOW.com, care il citeaza pe Sunny Singh, in varsta de 20 de ani, un prieten al tanarului isi parca masina in parcarea templului in momentul in care a auzit focuri de arma si a vazut doua persoane cazand la pamant. Prietenul sau l-a vazut, atunci, pe atacator reincarcand arma si indreptandu-se spre intrarea templu.

"Preotul nostru este mort, bunicul unor prieteni este mort. Nu am crezut niciodata ca ni s-ar fi putut intampla asa ceva. Era o duminica normala", a declarat pentru AFP, in apropierea templului, Harinder Kaur, o studenta, in varsta de 22 de ani, venita la fata locului dupa ce a aflat vestea. Ea a invocat "o comunitate foarte unita".

Acest atac "provoaca frica. Este locul unde ne rugam. Daca o biserica nu mai este un loc sigur, atunci ce mai este sigur? Nimic", a declarat Navreet Raman, in varsta de aproximativ 40 de ani.

Un membru al comitetului de conducere a templului, Ven Boba Ri, citat de Milwaukee Journal Sentinel, a anuntat ca nu are "nicio idee" in legatura cu motivul atacului armat. "Este, fara indoiala, o crima a urii, nu vine dinspre unul dintre noi", a apreciat ea.

Membrii comunitatii sikh, care poarta turban si barba, sunt adesea confundati cu musulmanii si sunt vizati de atacuri rasiste in Statele Unite, in special dupa atentatele de la 11 septembrie. In Statele Unite traiesc intre 500.000 si 700.000 de membri ai acestei comunitati.

"Au avut loc mai multe atacuri rasiste vizand comunitatea sikh in ultimii ani, iar din nefericire noi suntem inclinati sa credem ca si in acest caz este vorba despre acelasi lucru", a declarat Sapreet Kaur, directorul executiv al unei coalitii de grupuri sikh, citat intr-un comunicat.

Imediat dupa atac, cea mai veche organizatie musulmana din tara, Ahmadiyya, a "condamnat cu putere acest atac armat irational impotriva credinciosilor", indemnand la "mai multa atentie asupra educatiei religioase, in vederea unei societati mai tolerante si mai pasnice".

La randul sau, Ambasada Indiei la Washington a anuntat duminica faptul ca se afla in contact cu autoritatile americane si ca a trimis la fata locului un diplomat.

Statele Unite sunt, in continuare, sub socul atacului armat comis cu abia 15 zile in urma intr-un cinematograf din Aurora (Colorado, vest), in care au fost ucise 12 persoane, iar alte 58 au fost ranite, pe 20 iulie. In acea zi, un tanar, James Holmes, in varsta de 24 de ani, a deschis focul in timpul premierei ultimului film Batman.

×