x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarah Palin a demisionat din funcţia de guvernator al statului Alaska

Sarah Palin a demisionat din funcţia de guvernator al statului Alaska

27 Iul 2009   •   00:00

Fosta candidată la vicepreşedinţia Statelor Unite în tandemul republican, a renunţat oficial, duminică, la funcţia de guvernator al statului Alaska, fără a dezvălui proiectele sale de viitor.



În cursul ceremoniei desfăşurate la Pioneer Park din Fairbanks, al doilea oraş ca mărime din Alaska, Sarah Palin, în vârstă de 45 de ani a predat conducerea statului adjunctului său, Sean Parnell, relatează AFP, citată de Mediafax.

Palin, cel mai tânăr guvernator al statului Alaska şi prima femeie care a ocupat această funcţie, a apărut pe scena politică federală după ce a fost desemnată de John McCain drept partenerul său politic în cursa pentru Casa Albă, în 2008.

Discursul său direct a sedus electoratul de bază republican în timpul campaniei, dar gafele şi declaraţiile stângace i-au afectat credibilitatea.

De la anunţul demisiei sale, la începutul lui iulie, speculaţiile privind eventualele sale ambiţii naţionale continuă să apară, în special în privinţa posibilităţii ca aceasta să devină candidatul republican la următoarele alegeri prezidenţiale din 2012.

Duminică însă, ea nu a dezvăluit nimic din intenţiile sale. Ultimele sale cuvinte în calitate de guvernator au fost consacrate bilanţului său, marcat în special de creşterea taxei pe profiturile petroliere sau o nouă legislaţie privind etica.

Aceasta din urmă s-a întors însă împotriva lui Palin, costând-o aproape 20 de urmăriri pentru lipsă de etică şi abuz de putere în timpul mandatului.

În cadrul discursului său, Sarah Palin, care s-a descris în timpul campaniei prezidenţiale drept "un pitbull cu ruj pe buze", le-a cerut locuitorilor din Alaska să "reziste aservirii marelui guvern central", referindu-se probabil la planul de susţinere economică decis de preşedintele Barack Obama.

"Fiţi vigilenţi înainte de a accepta generozităţile administraţiei; nu sunt cadouri", a adăugat ea.

Parlamentarii din Alaska au decis să se reunească în sesiunea specială la 10 august, pentru a accepta ajutoarele federale, împotriva cărora Palin şi-a exercitat veto-ul.

Sarah Palin a reiterat, de asemenea, declaraţiile adresate locuitorilor statului Alaska în cadrul anunţului său privind demisia.

"Luând această decizie, voi putea să lupt în continuare pentru voi, pentru ceea ce este corect, pentru adevăr; şi nu m-am gândit niciodată că este nevoie de o funcţie (de guvernator) pentru a face acest lucru", a declarat ea.

Născută Sarah Heath la 11 februarie 1964 în Idaho, fiica unui profesor şi a unei secretare, Sarah Palin este licenţiată în jurnalism. Ea a intrat în politică în 1992, la consiliul municipal din Wasilla, unde a devenit primar patru ani mai târziu, apoi a fost aleasă guvernator în 2006. Sarah Palin este căsătorită şi are cinci copii.

×
Subiecte în articol: externe sarah palin sarah palin alaska