x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarko, umilit de rival

Sarko, umilit de rival

de Sînziana Stancu    |    29 Ian 2010   •   00:00
Sarko, umilit de rival
Sursa foto: /REUTERS

Fostul premier francez a răsuflat ieri uşurat, după ce justiţia l-a achitat pentru toate capetele de acuzare din dosarul "Clearstream".



Dominique de Villepin fusese acuzat acum cinci ani că a iniţiat o campanie de denigrare a actualului preşedinte francez  Nicolas Sarkozy. De la bun început, Villepin a negat toate acuzaţiile privind o "conspiraţie" împotriva şefului statului, informează L'Express. Dacă ar fi fost găsit vinovat, Villepin ar fi  urmat să plătească o amendă de 50.000 de euro şi ar fi primit o pedeapsă de 18 luni de închisoare cu suspendare, aşa cum ceruseră procurorii. Dar, după ce au au citit 326 de pagini din dosar, judecătorii au ajuns la concluzia că nu există nici un fel de dovadă prin care să fie probate relele intenţii de care a fost acuzat fostul premier francez. În timp ce judecătorii citeau paragraf cu paragraf motivarea sentinţei, avocatul lui Villepin a comentat cu subînţeles că  "s-ar putea crea şi delictul «de a nu face»", adăugând că "acest caz a fost construit invers, plecând de la scop şi ajungându-se la dovezi". În final, după citirea sentinţei, publicul din sala de tribunal s-a ridicat şi a aplaudat, iar la plecare, fostul premier a fost întâmpinat de simpatizanţii lui, care l-au ovaţionat, iar el, în semn de mulţumire, le-a ţinut ad-hoc un discurs. În schimb, avocatul lui Sarkozy, Thierry Herzog, a părăsit Palatul de Justiţie fără să spună ceva.
Scandalul Cleastream, care a zguduit din temelii clasa politică din Franţa, a debutat în mai 2004, când au apărut mai multe liste cu nume şi conturi bancare nedeclarate la banca Clearstream din Luxemburg. Printre acestea, şi două conturi secrete despre care se presupunea că ar fi ale lui Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne şi principalul contracandidat al lui de Villepin la nominalizarea partidului în cursa prezidenţială din 2007.

PEDEPSIŢII
Fostul vicepreşedinte al grupului aeronautic EADS, Jean-Louis Gergorin, care a transmis justiţiei, ca anonim însă, listele cu aşa-numitele conturi secrete, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, între care 21 de luni cu suspendare şi la o amendă de 40.000, fiind acuzat de "denunţ calomnios". Au mai fost  condamnaţi matematicianul Imad Lahoud, autorul listelor false, care a primit 3 ani de închisoare, între care 18 luni cu suspendare şi o amendă de 40.000 de euro, şi Florian Bourges, stagiar la Clearstream, care a transmis listele mai multor persoane, primind o pedeapsă de 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru abuz de încredere.

×
Subiecte în articol: externe