Angi si Francesc, o aradeanca si un spaniol casatoriti acum 33 de ani, au la Barcelona singurul restaurant cu specific romanesc din Catalonia.
S-au cunoscut acum 34 de ani, in centrul Bucurestiului. El era spaniol venit in excursie, ea era din Arad. Au intrat intr-o cofetarie si peste un an s-au casatorit. Acum traiesc la Barcelona si au un restaurant, singurul din oras care serveste si specialitati culinare romanesti. Francesc Perez Torres urma cursurile scolii hoteliere din Elvetia si venise in Romania ca turist. Aradeanca Angi Ciurezu Ivan avea 18 ani si venise in Bucuresti la niste prieteni. S-au cunoscut pe strada, apoi au intrat intr-o cofetarie, la o cafea, la o prajitura. Apoi el s-a intors la Geneva si a chemat-o in Elvetia. Angi a venit impreuna cu tatal ei. S-au casatorit si s-au stabilit la Barcelona. Luna aceasta au vizitat din nou Romania, desi Angi nu mai are rude aici, doar prieteni. Impreuna au doi copii, oameni in toata firea si ei acum: unul face doctoratul, altul se ocupa cu desenul. "Pentru autoritatile de aici, am fugit", povesteste Angi. "Socrul meu a avut mari probleme, pentru ca el s-a intors, ea a ramas cu mine", afirma Francesc, care, in 34 de ani de casnicie cu o romanca, ne-a invatat aproape perfect limba. "Au avut asa de multe probleme, ca pe mama au terminat-o. Dupa aia n-am mai putut sa ma intorc pana n-am renuntat la cetatenia romana. In â72 ne-a costat 800 de dolari sa renuntam la cetatenia romana. Era o avere. Dupa â90 s-au oferit sa-mi restituie cetatenia romana si n-am acceptat. Adica daca imi intorc banii pe care i-am platit, plus interesele timp de 30 de ani, poate ma interesa", isi aduce aminte Angi. LA TAULA. In 1994, Angi si Francesc si-au deschis propriul restaurant in Barcelona: "La Taula", "masa" in limba catalana. Nu puteau insa sa lase pe dinafara cultura culinara romaneasca, asa ca la restaurantul lor au mancaruri romanesti. "Impreuna facem bucatarie romaneasca, tipica, traditionala: sarmale, ciorba de burta, mici, vinete, tot ce pot sa gasesc pe acolo, cumparate din Franta, pentru ca Spania nu prea are importatori de produse din Romania. Si vinuri de mare prestigiu. Clientela ramane foarte surprinsa ca Romania e un mare producator de vin", povesteste Francesc. Vinurile romanesti sunt pe placul spaniolilor: "Lumea apreciaza Cotnari, Grasa de Cotnari, Busuioaca de Bohotin, Dealu Mare e foarte prestigios. Dupa aia avem Murfatlar si Jidvei", spune el. Angi adauga ca bucataria romaneasca e apreciata mai ales de cei care au mai fost in Romania, ca turisti. La "La Taula" se mai poate bea si visinata sau tuica, aduse de un prieten din Romania. "Daca tu te-ai nascut intr-o tara, trebuie tinut cu asta", rezuma Francesc motivele pentru care in restaurantul sau exista mancaruri romanesti. ROMANIA E ALTCEVA. Angi si Francesc sunt cu sufletul aproape de Romania. "Noi suntem foarte discreti, nu ne place sa vorbim prea tare despre ce am facut. Cu sotia, am facut ajutor oficial din Catalonia. Am trimis 45 de tone de alimente, care au fost distribuite prin asociatia unei prietene din Arad, Monica", spune Francesc. Romanii care traiesc in Spania sunt vazuti foarte bine, afirma el, dar Angi completeaza: "Romanii care muncesc. Ultima data au prins vreo 30 de persoane la Valencia cu falsificari de carti de credit". "In afara de cateva ziare care cauta ce e mai exotic, cu tigani care fura, noi facem tot posibilul sa spunem adevarul. Adica asta nu e Romania. Si Spania are tigani si tot timpul a avut. La noi, tiganii au fost apreciati pentru flamenco. Din afara, poate se vede Spania ca o tara de flamenco, de torros. Pe mine personal nu ma intereseaza tara asta de flamenco si torros, nu e Spania adevarata. Si Romania, in afara de asta, e altceva. Romania trebuie sa mearga in fata cu seriozitatea, cu munca serioasa. Asta e secretul, nu e altceva", spune Francesc, increzator totusi in viitorul european al Romaniei.
PRETURI
|
Dupa cateva zile de vacanta in Bucuresti, Angi si Francesc sunt foarte uimiti de preturile piperate din Capitala Romaniei. "Preturile din Bucuresti sunt mai mari decat la Barcelona. Dar nu inteleg cum poate sa fie asta, incredibil! Adica cum poate sa fie sa te duci aicea in piata, in centrul Bucurestiului, si sa gasesti preturi mai mari decat la Barcelona, cand salariul e de 8 ori mai mic. In Romania pe care am cunoscut-o in anii â70, eu stiu ca lumea, cu un salariu de 1.000 de lei, putea sa traiasca foarte bine", se mira Francesc.
|
Citește pe Antena3.ro