x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șase ani de închisoare pentru „știri false”

Șase ani de închisoare pentru „știri false”

de Şerban Mihăilă    |    04 Apr 2018   •   12:10
Șase ani de închisoare pentru „știri false”

Malaezia a adoptat o lege extrem de dură și controversată, prin care autorii de „știri false” pot primi până la șase ani de închisoare și amenzi de până la 123.000 de dolari. Noua legislație a atras critici vehemente atât din partea opoziției locale, cât și a ONU, care consideră că măsura a fost adoptată pentru a înăbuși libertatea de exprimare înaintea alegerilor generale din țară. În același timp, India a renunțat în ultima clipă la adoptarea unor măsuri similare.

Premierul malaezian, Najib Razak, a reușit să obțină  majoritatea parlamentară simplă, necesară pentru a trece legea, luni, într-o reuniune specială a legislativului. Prima variantă a proiectului legislativ contra „știrilor false” prevedea o pedeapsă cu închisoarea de până la zece ani. Legea definește „știrile false” drept „informațiile, datele și relatările care sunt total sau parțial neadevărate” și include înregistrările video și audio, scrie Reuters. De asemenea, pedepsele se aplică și în cazul publicațiilor digitale și a rețelelor de socializare, vizându-i „pe cei ce răspândesc în mod malițios știri false pe teritoriul și în afara țării”. Legea se aplică și străinilor, în cazul în care imaginea Malaeziei sau a vreunuia dintre cetățenii săi are de suferit. Promovat intens de președintele american, Donald Trump, termenul „știri false” a intrat rapid în repertoriul standard al unor lideri din state autoritare, care încearcă să anihileze astfel efectele relatărilor nefavorabile lor, apărute în mass-media. De altfel, noua legislație a atras critici vehemente din partea opoziției malaeziene, care consideră că măsura a fost adoptată pentru a înăbuși libertatea de exprimare înaintea alegerilor generale din țară. Raportorul special al ONU pentru libertate de opinie și exprimare, David Kaye, ceruse insistent executivului din Kuala Lumpur, luni, chiar înainte de adoptarea legislației, să nu se grăbească să treacă legea prin parlament. „Solicit guvernului să reconsidere proiectul de lege și să-l supună dezbaterii publice generale înainte de a trece la faza următoare”, scria Kaye, într-un mesaj postat de „Twitter”. De cealaltă parte, executivul malaezian și-a apărat inițiativa, promițând că această lege nu va afecta libertatea de exprimare, iar cazurile aflate sub incidența noului act normativ vor fi evaluate prin intermediul unui mecanism juridic independent.

India renunță în ultima clipă

Între timp, premierul indian, Narendra Modi, a ordonat, ieri, renunțarea la un set de măsuri ce ar fi urmat să-i pedepsească pe jurnaliștii găsiți vinovați de difuzarea „știrilor false”, la mai puțin de 24 de ore după ce Ministerul Transmisiunilor și Informațiilor din India anunțase că anulează acreditările reprezentanților mass-media care „au relatat neadevăruri”. Decizia premierului a fost luată, după un val de proteste fără precedent din partea jurnaliștilor și a membrilor opoziției. Mass-media indiene au salutat imediat decizia premierului, avertizând însă guvernul asupra consecințelor negative ale oricărei încercări de a prelua controlul asupra presei. În afară de Malaezia, și alte state din Asia de Sud-Est, între care Singapore și Filipine, încearcă să adopte măsuri contra „știrilor false”, iar activiștii pentru apărarea drepturilor omului se tem de apariția unor măsuri opresive și discreționare împotriva presei.

„Guvernul nu are niciun mandat să preia controlul asupra presei”.

Gautam Lahiri, președintele Clubului de Presă din India

×
Subiecte în articol: inchisoare pentru stiri false