x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Satelit cu... rază lungă

Satelit cu... rază lungă

de Mihaela Matachita    |    06 Apr 2009   •   00:00

Sfidând rezoluţiile ONU, Coreea de Nord a anunţat plasarea pe orbită a unui satelit de telecomunicaţii, care deja transmite cântece patriotice, dar lansarea rachetei Taepodong-2 cu rază lungă de acţiune a determinat convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate.



KCNA, agenţia oficială a celui mai închis stat din lume, a anunţat pla­sa­rea pe orbită a satelitului Kwangmyongsong-2 cu ajutorul rachetei Unha-2. Satelitul transmite "Cântecul gene­ra­lului Kim Ir-sen", fondatorul statului comunist, şi "Cântecul generalului Kim Jong-il", fiul şi succesorul acestuia.

Analiştii consideră că lansarea îl va ajuta pe Kim Jong-il (67 de ani) să obţină o mai mare susţinere internă, după speculaţiile privind sănătatea şi succesiunea sa. Tirul a survenit la o zi după summit-ul NATO şi în timp ce se desfăşura la Praga summit-ul UE-SUA.

La cererea Japoniei şi a SUA, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit asea­ră. China şi Rusia, care au drept de ve­to în acest organism, au evitat să condamne tirul, în timp ce SUA, Coreea de Sud şi Japonia susţin că este o tes­ta­re a rachetei Taepodong-2 cu rază lungă şi care poate lovi Alaska. Coreea de Nord a provocat două crize internaţionale în 1998 şi în 2006, pro­ce­dând la teste cu rachete cu rază lungă de acţiune. În 2006 s-a adoptat în unanimitate o rezoluţie ONU însoţită de sancţiuni.

×
Subiecte în articol: externe