x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Săteni din Grecia au alungat azilanţii cu pietre

Săteni din Grecia au alungat azilanţii cu pietre

24 Oct 2019   •   21:10
Săteni din Grecia au alungat azilanţii cu pietre

Localnicii din satul Nea Vrasna, din nordul Greciei, au întâmpinat marţi cu pietre autocarele care aduceau 380 de azilanţi evacuaţi dintr-un lagăr supraaglomerat din insula Samos, relatează AFP. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) şi-a exprimat joi îngrijorarea faţă de incident.

În imagini difuzate de televiziunea publică ERT se vede cum sătenii au blocat şoseaua la intrarea în localitate, scandând lozinci împotriva migranţilor, cum ar fi „Închideţi frontierele!” şi „Alungaţi clandestinii!”.

În ciuda prezenţei poliţiei, autocarele lovite cu pietre au fost nevoite să se retragă fără a debarca persoanele vulnerabile şi familiile pe care le aduseseră. Până la urmă, azilanţii au fost cazaţi în hoteluri pe insula Evia, la circa 400 de kilometri de destinaţia iniţială.

OIM a emis un comunicat în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de incidentele violente şi cere „instituţiilor de stat şi organizaţiilor neguvernamentale să coopereze” pentru a evita astfel de situaţii pe viitor.

Anul acesta, Grecia a ajuns din nou principala poartă de intrare a migranţilor în Europa. Guvernul de dreapta condus de Kyriakos Mitsotakis, care şi-a preluat mandatul în iulie, a acuzat precedentul cabinet, al fostului premier de stânga Alexis Tsipras, de neglijenţă în privinţa problemei şi a promis întărirea securităţii.

Obiectivul executivului de la Atena este pregătirea rapidă a 20.000 de locuri de cazare a migranţilor pe continent, pentru descongestionarea lagărelor supraaglomerate de pe insulele din Marea Egee.

Autorităţile locale reacţionează tot mai frecvent la planul guvernamental, observă AFP. Primăria din Penteli, o mare suburbie la nord de Atena, s-a opus recent intenţiei guvernului de a transfera copii neînsoţiţi într-o secţie a spitalului din oraş.

Refuzul a provocat noi dispute; persoane necunoscute au aruncat miercuri noaptea vopsea roşie pe clădirea primăriei şi au distribuit manifeste de susţinere a migranţilor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: azilanti grecia