x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Saudiţii, dispuşi să-l dea jos cu forţa pe Assad

Saudiţii, dispuşi să-l dea jos cu forţa pe Assad

15 Feb 2016   •   09:48
Saudiţii, dispuşi să-l dea jos cu forţa pe Assad
Sursa foto: Hasan Jamali/AP

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad va fi înlăturat cu forţa, dacă nu se poate găsi o rezolvare politică a conflictului din această ţară, a avertizat ministrul de Externe al Arabiei Saudite, ţară care a şi început primele pregătiri pentru o invazie.

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a afirmat într-un interviu pentru CNN că plecarea lui Assad din fruntea statului sirian este sigură. „Bashar al-Assad va pleca, să nu aveţi nicio îndoială. Va pleca fie printr-un proces politic, fie va fi înlăturat cu forţa”, a declarat Adel al-Jubeir. Acesta a adăugat că Arabia Saudită este pregătită să trimită trupe la sol pentru a lupta în Siria, dar numai ca parte a unei coaliţii conduse de SUA. „Vom face toate eforturile pentru a avea un proces politic. Dardacă această soluţie nu va funcţiona, va fi doar din vina regimului sirian şi a aliaţilor săi. Dacă aşa vor sta lucrurile, atunci va fi clar că nu există altă opţiune decât ca Bashar al-Assad să fie înlăturat cu forţa”, a declarat ministrul saudit.


Declaraţiile acestuia vin în contextul în care Arabia Saudită a început să trimită avioane de vânătoare şi trupe militare în baza militară turcească din Incirlik, în pregătirea unei eventuale intervenţii militare în Siria.

Intervenţia ar urma să fie îndreptată împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic, însă experţii spun că o astfel de mutare ar încurca planurile guvernului sirian, care, cu ajutorul aviaţiei ruse, duce lupte nu doar împotriva ISIS, dar şi a rebelilor care vor răsturnarea guvernului. „Arabia Saudită şi-a declarat intenţia de a trimite avioane şi trupe împotriva ISIS. Am subliniat mereu importanţa unei strategii pragmatice de contracarare a organizaţiei teroriste. Dacă vom cădea de acord asupra unei asemenea strategii, atunci Turcia şi Arabia Saudită ar putea lansa o operaţiune la sol”, a declarat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

Aceste declaraţii vin într-un moment în care SUA şi Rusia au căzut de acord la o încetare a operaţiunilor în Siria, începând de vineri, pentru a face loc organizaţiilor de ajutor umanitar.
 

×