La o zi după ce Agenţia bulgară naţională de securitate (DANS) a retras permisul de acces la informaţii clasificate al preşedintei Agenţiei naţionale pentru venituri, Maria Murghina, cererea sa de demisie fiind aprobată de primul-ministru Serghei Stanişev. Decizia a fost motivată prin scăderea în 2008 a veniturilor fiscale.
Mass-media sofiote însă informează că adevăratul motiv îl reprezintă furtul de TVA prin export fictiv de vinuri şi alte mărfuri în fostele republici sovietice şi România, şi prin afaceri imobiliare la preţuri umflate. Pierderile numai în 2008 ale bugetului sunt evaluate la peste 500 de milioane de euro. Lideri ai opoziţiei au declarat că de ani de zile în conducerea Agenţiei funcţionează un grup criminal care organizează şi acoperă furturi de TVA, bucurându-se de protecţia unor lideri ai coaliţiei de guvernământ. Este menţionat neoficial Partidul etnicilor turci şi al musulmanilor.
Primul-ministru a fost nevoit să acţioneze sub presiunea discretă a Uniunii Europene, în ciuda riscurilor de a fi compromise relaţiile în cadrul coaliţiei la numai patru luni de la încheierea mandatului.
Alte surse, citate în presă, afirmă că DANS pregătea arestarea spectaculoasă a şefei fiscului, al cărui concubin este, se pare, cercetat pentru infracţiuni economice.
"24 de ciasa" informează că 267 de oameni de afaceri, bancheri şi politicieni sunt anchetaţi de DANS pentru furt de TVA. Şefi de filiale judeţene ale agenţiei fiscale la Silistra, Burgas şi Plovdiv au fost concediaţi după ce au refuzat să participe la muşamalizarea unor grave infracţiuni fiscale. Verificările în unele cazuri au fost amânate cu anii, fără explicaţii.
Gheorghi Kadiev, fost adjunct al ministrului de Finanţe şi unul din liderii organizaţiei sofiote a Partidului socialist, a declarat că în 2006 a demisionat, după ce ministrul Finanţelor, Plamen Oreşearski, a refuzat s-o elibereze pe Maria Murghina, ca o reacţie la mai multe semnale de corupţie în conducerea Agenţiei de venituri.
În şapte agenţii judeţene ale Agenţiei au existat scheme de sustragere de TVA, au declarat surse citate de ziarul electronic Mediapool. Unele companii suspectate de furt de TVA figurează printre sponsorii Partidului socialist şi ai Partidului turc. Sistemul computerizat de control al Agenţiei fiscale, în valoare de 30 de milioane de euro (folosit, în afară de Bulgaria, în Botswana, Zimbabwe şi Arabia Saudită), a fost plin de greşeli. Funcţionari ai agenţiei au fost trimişi în deplasare în Botswana pentru cursuri şi schimb de experienţă.
Citește pe Antena3.ro