x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal diplomatic. Presupuși spioni chinezi, acuzați că au încercat să obstrucționeze investigația Huawei în SUA

Scandal diplomatic. Presupuși spioni chinezi, acuzați că au încercat să obstrucționeze investigația Huawei în SUA

25 Oct 2022   •   10:00
Scandal diplomatic. Presupuși spioni chinezi, acuzați că au încercat să obstrucționeze investigația Huawei în SUA

Departamentul de Justiție a acuzat șase cetățeni chinezi, dintre care cinci presupuși spioni, că au lucrat în numele guvernului chinez pentru a recruta cetățeni americani ca surse și a submina urmărirea penală federală împotriva unei mari companii chineze, scrie CNN.

Potrivit documentelor, compania chineză de telecomunicații se confrunta cu o urmărire penală federală în Brooklyn, New York. Deși actul de acuzare nu menționează numele companiei, o persoană familiarizată cu ancheta a confirmat pentru CNN că este vorba despre Huawei.

Anunțurile evidențiază eforturile sporite ale departamentului de a lua măsuri împotriva spionilor chinezi care lucrează pe teritoriul american pentru a submina interesele guvernului american, a declarat luni, într-o conferință de presă, procurorul general Merrick Garland.

"După cum demonstrează aceste cazuri, guvernul Chinei a căutat să interfereze cu drepturile și libertățile persoanelor din Statele Unite și să submineze sistemul nostru judiciar care protejează aceste drepturi", a declarat Garland. "Nu au reușit".

Doi dintre presupușii spioni, Gouchun He și Zheng Wan, au fost acuzați că au interferat cu o urmărire penală federală împotriva companiei globale de telecomunicații Huawei. Cei doi nu au fost arestați.

Ei ar fi cultivat o relație cu un oficial implicat în acest caz începând cu 2017. He și Wang au crezut că l-au recrutat pe oficial, potrivit documentelor de acuzare, dar oficialul american lucra ca "agent dublu" sub supravegherea FBI.

Când a început investigația privind Huawei, cei doi i-ar fi cerut oficialului informații despre martori, probe de proces și noi acuzații care ar putea fi formulate împotriva Huawei. În schimb, oficialul american a primit mii de dolari în numerar și bijuterii, spun procurorii.

He și Wang au continuat să plătească oficialul american pentru informații, potrivit documentelor judiciare, trimițând mii de dolari în plăți Bitcoin chiar săptămâna trecută.

Pe măsură ce ancheta Huawei a progresat, He și Wang și-ar fi intensificat eforturile de a interveni în urmărirea penală împotriva Huawei. Potrivit documentelor de acuzare, He și Wang au cerut oficialilor de aplicare a legii să înregistreze procurorii în timpul ședințelor de strategie a procesului, astfel încât aceștia să poată împărtăși informații nepublice cu Huawei.

Oficialul american le-a dat în schimb celor doi presupuși spioni chinezi o fotografie a unui document de o singură pagină cu un marcaj fals "clasificat" legat de caz, potrivit actului de acuzare. Oficialul american ar fi fost plătit cu 41.000 de dolari pentru acest document.

Într-o schemă separată, procurorii susțin că patru cetățeni chinezi s-au angajat să recruteze persoane din SUA pentru a lucra pentru guvernul chinez și pentru a transmite informații pe care le considerau utile pentru China.

Potrivit actului de acuzare, inculpații - dintre care unii erau ofițeri de informații chinezi - au lucrat sub acoperirea unui fals think tank pentru a încerca să recruteze americani, inclusiv profesori universitari, un fost oficial federal de aplicare a legii și un oficial de stat din domeniul securității interne. Inculpații au încercat să își mituiască țintele cu cadouri generoase, susțin procurorii, inclusiv cu o călătorie în China cu toate cheltuielile plătite.

Cei patru inculpați sperau să obțină tehnologie și echipamente pe care să le trimită înapoi în China, potrivit actului de acuzare. De asemenea, inculpații ar fi sperat să oprească protestele din SUA pe care guvernul chinez le considera jenante.

Fiecare dintre cei patru bărbați este acuzat de conspirație pentru a acționa în Statele Unite ca agenți ai unui guvern străin. Departamentul a precizat într-un comunicat de presă că bărbații sunt rezidenți în China și nu este clar dacă au fost arestați.

Anunțurile de luni vin după ce, săptămâna trecută, Departamentul de Justiție a desecretizat un act de acuzare care descria un complot de intimidare a unui rezident SUA pentru a-l determina să se întoarcă în China pentru a face față unor acuzații penale.

Potrivit actului de acuzare, șapte cetățeni chinezi au amenințat un rezident din New York și familia sa, inclusiv membrii familiei care încă locuiau în China, inclusiv cu încarcerarea.

Cazul este legat de Operațiunea Fox Hunt a Partidului Comunist Chinez aflat la putere, o campanie internațională anticorupție care vizează fugarii chinezi. Guvernul chinez a lansat Operațiunea Fox Hunt în 2014 pentru a viza cetățeni bogați acuzați de corupție, care au fugit din țară cu sume mari de bani.

Doi dintre inculpații din acel caz au fost arestați. Un element comun în multe dintre aceste cazuri este faptul că cetățenii chinezi care se confruntă cu acuzații din SUA trăiesc în străinătate și este puțin probabil să fie judecați vreodată în instanțele federale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: spioni chinezi