x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal diplomatic uriaş. Franţa şi-a rechemat ambasadorii din SUA şi Australia

Scandal diplomatic uriaş. Franţa şi-a rechemat ambasadorii din SUA şi Australia

18 Sep 2021   •   21:30
Scandal diplomatic uriaş. Franţa şi-a rechemat ambasadorii din SUA şi Australia

Franţa a anunţat vineri că îşi recheamă imediat ambasadorii din Statele Unite şi Australia, în semn de protest faţă de decizia preşedintelui Biden de a semna cu Australia un acord de furnizare a unor submarine cu propulsie fără consultarea oficialilor francezi.

Într-o declaraţie făcută vineri seara, ministrul francez de externe a precizat că decizia a fost luată de preşedintele Emmanuel Macron.

„La cererea preşedintelui am decis să îi rechem imediat la Paris pe cei doi ambasadori ai noştri în Statele Unite şi Australia pentru consultări. Această decizie excepţională este justificată de gravitatea anunţurilor făcute la 15 septembrie de Australia şi Statele Unite", a spus Jean-Yves Le Drian.

Noul acord dintre SUA şi Australia va duce la renunţarea unui acord anterior privind submarinele între Australia şi Franţa, şi constituie, potrivit oficialilor francezi, „un comportament inacceptabil între aliaţi şi parteneri ce afectează însăşi concepţia pe care o avem despre alianţele noastre, parteneriatele noastre şi importanţa Indo-Pacificului pentru Europa".

Oficialii americani au recunoscut că i-au informat pentru prima dată pe francezi miercuri dimineaţă, cu câteva ore înainte de anunţul oficial al lui Biden privind parafarea acordului şi că au încercat, fără succes, să programeze întâlniri cu omologii lor francezi înainte ca ştirea despre acord să se scurgă în presa australiană şi americană.

Într-o şedinţă de informare cu reporterii, petrecută înainte de anunţul de retragere al ambasadorilor, Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la Naţiunile Unite, a încercat să minimalizeze daunele aduse relaţiei dintre cele două ţări.

„Aşa cum a spus preşedintele, cooperăm îndeaproape cu Franţa în privinţa priorităţilor comune, atât în regiunea Indo-Pacific, cât şi aici, în Consiliul de Securitate, şi vom continua să facem acest lucru. Prietenii buni au dezacorduri, dar aceasta este natura prieteniei. Vom continua să lucrăm în toate domeniile de cooperare şi să abordăm orice tensiuni în relaţia noastră, dar nu vedem ca aceste tensiunisă schimbe natura prieteniei noastre", spus Thomas-Greenfield.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: emmanuel macron