x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal diplomatic - Vladimir Voronin, alergic la Romania

Scandal diplomatic - Vladimir Voronin, alergic la Romania

de Vitalie Calugareanu    |    06 Dec 2006   •   00:00
Scandal diplomatic -  Vladimir Voronin, alergic la Romania

Corespondenta din Chisinau
Un interviu acordat unei publicatii de la Chisinau de catre presedintele Uniunii Teatrale din Romania, Ion Caramitru, l-a facut pe seful statului moldovean sa acuze Romania de amestec in afacerile interne ale republicii de peste Prut. b>Ion Caramitru l-a scos din sarite pe liderul moldovean
Corespondenta din Chisinau
Un interviu acordat unei publicatii de la Chisinau de catre presedintele Uniunii Teatrale din Romania, Ion Caramitru, l-a facut pe seful statului moldovean sa acuze Romania de amestec in afacerile interne ale republicii de peste Prut.

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, tuna si fulgera in presa din republica, iar ambasadorul roman la Chisinau a fost convocat la MAE moldovean in urma unui interviu acordat de presedintele Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), Ion Caramitru, presei locale.

Voronin acuza Romania de amestec in afacerile interne ale Republicii Moldova, pentru ca Ion Caramitru si-a exprimat opinia despre puterea de la Chisinau. "E simptomatic ca in nici una dintre tarile ex-sovietice nu a castigat alegerile chiar Partidul Comunist, acest lucru s-a intamplat doar in Republica Moldova. Sa speram ca acesta e ultimul strigat al ursului, care e pe cale de disparitie", a raspuns Caramitru la o intrebare legata de recentele alegeri parlamentare de peste Prut. Presedintele UNITER chiar a adaugat ca "in ultimii doi-trei ani, de cand s-a schimbat puterea la Chisinau", nu prea mai are parte de invitatii in republica. Caramitru a facut aceste afirmatii chiar in capitala moldoveana, unde a sustinut un spectacol cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Interviul s-a lasat cu convocarea de catre MAE moldovean a ambasadorului Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu. Acestuia "i-a fost mentionata necesitatea respectarii normelor diplomatice in cadrul evenimentelor in care este implicata ambasada", se arata intr-un comunicat al ministerului.

PRIN NOI INSINE. Vladimir Voronin a folosit momentul pentru a mai lansa o serie de declaratii cu privire la autoritatile romane.

"Romania incearca sa impuna Moldovei anumite reguli de joc, situatii si principii, pe care incearca sa ni le bage pe gat in toti cei 15 ani de independenta. Daca e sa dam o apreciere obiectiva, aceasta se numeste amestec in treburile unui stat suveran." El a mai spus ca "Moldova este in stare sa-si asigure si integrarea europeana, si dezvoltarea democratica interna a statului, si sporirea nivelului vietii social-economice a oamenilor muncii, fara o astfel de incalzire, fara prietenii si avocatii care ne sunt impusi de dincolo de Prut".

×
Subiecte în articol: externe romania