x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal - Fost ministru pus la zid de lustraţie in Polonia

Scandal - Fost ministru pus la zid de lustraţie in Polonia

de Delia Zahareanu    |    01 Mai 2007   •   00:00
Scandal - Fost ministru pus la zid de lustraţie in Polonia

Proeminentul intelectual polonez Bronislaw Geremek, fost ministru de Externe şi susţinător marcant al Solidarităţii, este confruntat cu retragerea mandatului de europarlamentar, dacă nu acceptă să declare legăturile sale cu regimul comunist.

"NU"-ul lui Geremek

Proeminentul intelectual polonez Bronislaw Geremek, fost ministru de Externe şi susţinător marcant al Solidarităţii, este confruntat cu retragerea mandatului de europarlamentar, dacă nu acceptă să declare legăturile sale cu regimul comunist.

Polonia a anunţat că ii va retrage lui Bronislaw Geremek mandatul de reprezentarein Parlamentul European, dacă instanţa supremă constituţională a ţării va decide că prevederile din textul Legii lustraţiei, in baza cărora s-a cerut revocarea mandatului fostului ministru de Externe polonez, suntin conformitate cu Constituţia ţării. In ţara guvernată de gemenii Kaczynski, unde preşedintele este un susţinător vocal al Legii lustraţiei, prevederile actului legislativ statutează că refuzul persoanelor publice, cum a fost cazul lui Geremek, de a declara dacă şi ce legături au avut cu regimul comunist aduce sancţiuni şi chiar suspendarea drepturilor de a candida in viaţa politică in funcţii de reprezentare pentru 10 ani.

EUROPA. Imediat ce oficialii polonezi au anunţat posibilitatea de a-i suspenda mandatul de membru al Parlamentului European, in grupul liberal, demnitarii UE au reacţionat prompt. Preşedintele legislativului comunitar, Hans-Gert Pattering, a dat publicităţii un comunicat de presă in care se arată că: "Bronislaw Geremek este o personalitate politică demnă de cea mai inaltă stimă care a apărat mereu democraţia in ţara sa şi a susţinut unificarea europeană. Vom examina toate posibilităţile legale pentru ca el să-şi continue munca sa". In forul legislativ european, de altfel, popularitatea poziţiilor de forţă ale Poloniei nu este prea mare. Pottering a apreciat că premierul şi preşedintele polonez "vor să aibă relaţii bune cu Uniunea Europeană. Insă există anumite persoane in cadrul guvernului polonez cu care nu se poate lucra bine, cum este Liga Familiilor Poloneze sau Samooborona", citat de AFP. REACŢII.. Bronislaw Geremek a catalogat textul Legii lustraţiei in cuvinte dure: "El violează legile morale, ameninţă libertatea de expresie, libertatea presei şi autonomia universităţilor".

DEZBATERE
Readucerea in actualitatea politică a Legii lustraţiei de către preşedintele Kaczynski este văzută la Bruxelles in termeni negativi. După anunţul referitor la posibilitatea suspendării mandatului de europarlamentar al lui Bronislaw Geremek, preşedintele grupului liberalilor europeni, Graham Watson, a afirmat că pretextul juridic pe care l-a utilizat guvernul polonez, in speţă Legea lustraţiei, este in fapt "o vanătoare de vrăjitoare", se arată intr-un articol de pe site-ul Euractiv.com. Incidentul vine la numai o zi după ce Parlamentul european a făcut presiuni asupra Poloniei să renunţe la un text de lege care dorea interzicerea dezbaterilor asupra homosexualităţii in şcoli, mai relatează Euractiv.

×
Subiecte în articol: externe geremek bronislaw geremek