Ziarele britanice sunt îngrijorate de ceea ce le pregătesc partidele politice, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) critică deschis noile reglementări britanice în domeniul media. Dar să vedem de unde vin nemulţumirile.
Principalele trei partide britanice au încheiat un acord în vederea creării unui nou organism independent de supraveghere a presei, care ar putea impune amenzi-record. Ca reacţie, patru mari cotidiane naţionale au dat publicităţii un comunicat comun, subliniind că acest proiect conţine “elemente foarte controversate”.
Amenzi-record
Luni, conservatorii, laburiştii şi liberal-democraţii au căzut de acord asupra creării unui organ de supraveghere pentru a se evita derivele din trecut, la doi ani de la scandalul ascultărilor telefonice care a pătat imaginea ziarelor britanice. Dotat cu o comisie de arbitraj rapid şi gratuit pentru reclamanţi, noul organ de control va avea capacitatea de a impune amenzi de până la un milion de lire sterline (1,2 milioane de euro) ziarelor, si, de asemenea, poate trasa ziarelor obligaţia de a publica drepturi la replică extinse şi scuze publice atunci când este cazul.
Ce zice OSCE
OSCE a criticat Marea Britanie pentru noile măsuri, apreciind că acest lucru ar putea aduce atingere libertăţii de exprimare. “Un organ de control creat de un Guvern, oricare ar fi gradul său de independenţă, ar putea constitui o ameninţare pentru libertatea presei”, a declarat reprezentanta pentru libertatea presei a OSCE.
Ce zic ziarele
Cotidianul Times, fondat în 1785, a denunţat marţi crearea unui “precedent periculos” şi consideră că este vorba despre un trist eveniment în istoria libertăţii presei din Regatul Unit.
“Nu putem da un răspuns înainte de a fi avut timp să studiem aceste afirmaţii”, au subliniat Daily Mail, Daily Telegraph, Daily Express şi grupul News International, care publică cotidianele Sun şi Times. Acestea s-au plâns că nu au fost reprezentate la reuniunea la care cele trei partide s-au pus de acord asupra noului regulator media.
Într-un editorial publicat de Daily Telegraph, autorul susţine că s-a depăşit orice limită în materie de control al libertăţii presei, “după 318 ani în care ziarele şi revistele nu erau sub influenţa puterii politice”.
Prima pagină din tabloidul The Sun a titrat:”Ministerul Adevărului”, referire la societatea totalitară imagină de George Orwell în romanul său, “1984”. Sun şi Times aparţin grupului Murdoch, ca şi News of The World, care a trebuit să se închidă în 2011 din cauza imensului scandal privind interceptările telefonice. În anii 2000, acest tabloid a pus sub ascultare convorbirile a sute de persoane, pentru a-şi alimenta cu informaţii paginile.
Răspuns la scandalul interceptărilor
De fapt, noul organ de reglementare a presei este un răspuns la acest imens scandal. Amenzile-record pe care le va putea impune ziarelor sunt un răspuns la acest scandal. La fel şi solicitarea de prezentare de scuze victimelor eventualelor derive ale presei.
Noul sistem este bazat pe voluntariat, dar ziarele care refuză să adere la noile reglementări se expun la plata de despăgubiri substanţiale, în caz de probleme în justiţie. Newspaper Society, care reprezintă o mie de ziare locale, a denunţat, la rândul său, o lovitură foarte handicapantă pentru presa locală.
Alternativă
“Continui să cred că auto-reglementare este cea mai bună metodă de a trata omisiunile şi erorile”, a spus reprezentanta OSCE. “Scandalul interceptărilor era un delict şi persoanele implicate au fost urmărite în justiţie. Acest lucru nu trebuie să fie o scuză pentru imixtiundea în activitatea întregii prese scrise”, a spus aceasta.
Totuşi, premierul David Cameron s-a declarat convins de eficienţa noului sistem de reglementare, care protejează victimele abuzurilor presei, dar, în acelaşi timp, “protejează libertatea presei”.