x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SCANDAL / Presa şi opoziţia din Republica Moldova se simt ameninţate

SCANDAL / Presa şi opoziţia din Republica Moldova se simt ameninţate

de Vitalie Calugareanu    |    05 Dec 2008   •   00:00

Presiunile puterii comuniste asupra partidelor de opoziţie şi a presei libere din Republica Moldova cresc contrar atenţionărilor tot mai frecvente în ultima vreme ale Uniunii Europene şi OSCE trimise la Chişinău. Presa liberă se simte ameninţată, iar mai nou “poliţia a început să-i viziteze la domiciliu pe membrii Partidului Liberal”, susţine liderul acestei formaţiuni politice.



Deja de câteva luni continuă un adevărat război mediatic între liderul Partidului Popular Creştin-Democrat Iurie Roşca şi presa patronată oficial şi neoficial de acesta, pe de o parte, şi un post românesc de televiziune, pe de altă parte. Iurie Roşca suspectează postul de televiziune că ar reprezenta interesele serviciilor speciale ruseşti în Republica Moldova. Administraţia televiziunii a respins aceste acuzaţii.

“ŞTERGE-ŢI MUCII!”

La o recentă întâlnire a liderului PPCD cu studenţii la care a asistat şi un reporter al postului respectiv de televiziune, Iurie Roşca a recurs la ofense şi a afirmat că în curând acea televiziune va fi închisă. Ameninţarea merită luată în seamă, deoarece licenţa postului de televiziune vizat expiră peste câteva zile.

Repreducem dialogul dintre Iurie Roşca şi reporterul TV.
“- Iurie Roşca: Dumneavoastră care primiţi bănuţul de la patronii D-stră ştiţi cine se află în spate?.. Răspuns “da” sau “nu”...
  - Reporter: Dar nu eu trebuie să probez – dumneavoastră lansaţi acuzaţiile.
  - Iurie Roşca: Duduie, daţi-mi voie să mă exprim româneşte: Şterge-ţi mucii! Domnişoară, cautăţi de lucru! În curând nu o să mai ai unde să te prostituezi!”.

De trei ani, după ce deputaţii creştin-democraţi au votat, la 4 aprilie 2005, în favoarea accederii comunistului Vladimir Voronin în funcţia de şef al statului, PPCD şi Partidul Comuniştilor se află, practic, într-o coaliţie atât la nivel parlamentar, cât şi la nivelul administraţiei publice locale.
Un grup de tineri ai Partidului Liberal Democrat au desfăşurat o acţiune de protest în faţa Parlamentului din Chişinău pentru a atenţiona opinia publică “asupra atacurilor coaliţiei roş-oranj împotriva presei libere”: “Din păcate, coaliţia roş-oranj continuă să subjuge şi să controleze mijloacele de informare în masă. (...) Mănuşile roş-oranj sunt mănuşile care ne închid gurile. Sunt mănuşile care nu ne lasă să vorbim, care nu ne lasă să auzim ceea ce se întâmplă în societate, iar aceste mănuşi, de fapt, sunt într-o veşnică prietenie şi sunt cele care promovează cenzura”, au menţionat doi protestatari.

VINE POLIŢIA
Miercuri, Liderul Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu, a susţinut o conferinţă de presă la care a comunicat despre intimidarea membrilor partidului de către poliţie: “În teritoriu au început să umble pe la case poliţişti care întreabă pe oameni: «Eşti membru al PL? E semnătura ta aici?». Noi considerăm că aceasta este o politică de intimidare a membrilor PL, de compromitere a Partidului Liberal”.

Următoarea etapă poate fi, potrivit lui Mihai Ghimpu, împiedicarea partidului de a intra în lupta electorală: “Ne temem că într-o bună zi, înainte de alegeri va veni Ministerul Justiţiei cu o scrisoare către Partidul Liberal că a verificat semnăturile..., că au constatat că sunt false şi ne exclud din lista partidelor politice. Astfel nu vom putea participa la alegerile parlamentare”.

Ministerul moldovean de Interne a respins acuzaţiile liderului PL, dar nu a oferit alte detalii.

×
Subiecte în articol: externe iurie roşca iurie ro