Ministrul german al Educaţiei, Annette Schavan, este bănuită de plagiat. Este vorba despre teza sa de doctorat susţinută în urmă cu 32 de ani la Universitatea din Dusseldorf, iar presa germană susţine că mai multe fragmente din lucrare sunt contestabile. Ministrul Schavan respinge însă acuzaţiile. Dar dacă suspiciunile se confirmă, ea ar putea fi al doilea membru al Cabinetului Angelei Merkel care-şi pierde titlul de doctor în ultimii doi ani, dar şi postul, scrie Der Spiegel online.
Precedent
În 2011, fostul ministru german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, a demisionat din funcţie după ce s-a aflat că a copiat mare parte din teza sa de doctorat. De asemenea, în iunie 2011, Universitatea din Heidelberg i-a retras titlul de doctor europarlamentarului german Silvana Koch-Mehrin. Aceasta a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European dupa ce acuzaţiile de plagiat au ieşit la iveală, însă nu a renunţat la locul său în Legislativ.
Annette Schavan, care este şi ministru pentru Ştiinţă şi Cercetare, o apropiată a Angelei Merkel şi un membru apreciat al Cabinetului său, a negat orice înşelăciune deliberată în teza sa de 350 de pagini, scrisă în 1980, deşi relatări din mass-media afirmă că o anchetă a Universităţii din Dusseldorf a descoperit "falsuri” în 60 de pagini.
La verificat
Universitatea din Duesseldorf cercetează teza de doctorat susţinută în 1980 de Annette Schavan de mai multe luni, dupa ce un blogger anonim a atras atenţia asupra unei suspiciuni de plagiat în primăvara acestui an.
Pe blogul schavanplag.wordpress.com, bloggerul a prezentat în detaliu 92 de elemente de plagiat pe care le-ar fi identificat în lucrarea de doctorat scrisă de ministrul german. "Consider nejustificabil acest număr mare de încălcări ale normelor academice... În opinia mea, este un caz de fraudă", a spus bloggerul pentru cotidianul Die Welt.
Susţinere totală
Cancelarul german Angela Merkel a fost obligată să-şi declare luni "cea mai mare încredere” în ministrul ei, Annette Schavan, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi politici ai săi, notează Financial Times (FT).
Intervenţia cancelarului a urmat după o relatare din weekend a publicaţiei Der Spiegel, care cita concluziile unei investigaţii de cinci luni a lui Stefan Rohrbacher, profesor de studii iudaice la Universitate, privind acuzaţiile aduse de bloggerul anonim. În raportul său, care urmează să fie prezentat săptămâna aceasta într-o comisie academică a Universităţii, care se va pronunţa cu privire la admisibilitatea tezei lui Schavan, profesorul Rohrbacher se referă la o "intenţie clară de înşelăciune”, potrivit Der Spiegel, pe baza nu numai a unei evaluări generale a tezei, ci şi a unor caracteristici specifice într-un număr de puncte din document.
Probleme
Cazul este deosebit de jenant atât pentru Merkel cât şi pentru Schavan, din cauza demisiei survenite anul trecut a ministrului Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg. La momentul acela, Merkel şi-a exprimat încrederea în Karl-Theodor zu Guttenberg, spunând ca l-a numit în calitate de ministru al Apărării şi nu ca profesor universitar. Însă în faţa reacţiei din comunitatea academică puternică din Germania, chiar Schavan a fost critică public la adresa lui zu Guttenberg, spunând că îi este "ruşine” de plagiatul lui "şi nu pur şi simplu în particular''.
Declaraţia ei a fost văzută drept ultima picătură pentru zu Guttenberg, care a demisionat la scurt timp după aceea, trimiţându-i un SMS lui Merkel pentru a-şi anunţa decizia. În acea dimineaţă - 1 martie - cancelarul a fost filmat arătându-i lui Schavan SMS-ul pe telefonul ei atunci când ambele au participat la târgul de la Hanovra, zâmbind la vederea conţinutului mesajului.
Speculaţii
Au existat ample speculaţii la momentul acela potrivit cărora Schavan ar fi acţionat în calitate de ''călău'' al lui Merkel în pronunţarea verdictului public care l-a forţat pe zu Guttenberg să demisioneze. Dacă ministrul Educaţiei este acum găsit vinovat de o infracţiune similară, îi va fi foarte greu să rămână în post.
În contextul acestor suspiciuni, comisia de doctorat a Universităţii din Dusseldorf este aşteptată să se reunească în şedinţă, miercuri, pentru a discuta asupra concluziilor evaluării. Totodată, universitatea a anunţat că nu va comenta asupra cazului cât timp ancheta internă este în desfăşurare.
Annette Schavan a declarat luni că "niciodată, cu buna ştiinţă, nu a citat în mod eronat vreo sursă". "În niciun moment în care am lucrat la teză nu am încercat să comit un fals", a spus Schavan, potrivit Deutsche Welle. "Imediat ce comisia de doctorat îmi va oferi prilejul, voi răspunde acuzaţiilor", a insistat ea.
Cerc restrâns
Cancelarul german Angela Merkel le-a declarat luni jurnaliştilor că Annette Schavan a promis că va furniza informaţii cu privire la lucrarea sa de doctorat Universitatii din Duesseldorf, iar instituţia le va evalua.
Schavan, care a studiat filosofia şi şi-a scris teza pe tema "conştiinţă şi individualitate”, este membra unui cerc intern restrâns de politicieni şi consilieri în care cancelarul are încredere deosebită, iar demisia sa ar fi o lovitură, potrivit FT. Ea este agreată şi respectată în postul său, anterior fiind ministrul Culturii din Baden-Württemberg, landul prosper din sud-vest, înainte de a se muta la Berlin pentru a se alătura Cabinetului lui Merkel, în 2005.
În pofida acuzaţiilor de plagiat, politicienii din opoziţie nu au solicitat până acum demisia lui Schavan. Dar Andrea Nahles, secretarul general al social-democraţilor din opoziţie, a declarat că dacă acuzaţiile sunt fundamentate, ea nu mai poate fi un ministru al Ştiinţei care să aibă credibilitate.
Citește pe Antena3.ro