x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul abuzurilor sexuale din Biserica Catolică. De ce a refuzat Papa demisia lui Reinhard Marx

Scandalul abuzurilor sexuale din Biserica Catolică. De ce a refuzat Papa demisia lui Reinhard Marx

11 Iun 2021   •   09:00
Scandalul abuzurilor sexuale din Biserica Catolică. De ce a refuzat Papa demisia lui Reinhard Marx

Papa Francisc, refuzând demisia cardinalului german Reinhard Marx, i-a mulțumit pentru curajul de a nu se teme să fie umilit, spune preotul catolic Francisc Doboș. „Mizeriile” trebuie recunoscute și vindecate, adaugă părintele: „Ca atunci când greșești și părinții îți spun că au încredere în tine”.

Refuzându-i demisia, Papa i-a arătat că are mare încredere în el.

„Tocmai cuvintele acestea i le spune: . Făcând referire la Petru care spune <îndepărtează-te Doamne de mine că sunt un om păcătos>. E momentul în care Cristos îi spune lui Petru

. E momentul de maximă slăbiciune ca să acorzi încredere. Nu pentru că Reinhard Marx ar fi vinovat în primă persoană. Aici e vorba de o catastrofă a întregii Biserici, în multe țări, pentru ceea ce înseamnă oribilele cazuri de abuzuri sexuale asupra minorilor care au îngenunchiat biserica. Papa i-a spus cardinalului <îți mulțumesc pentru curajul tău creștin prin care ai demonstrat că nu te temi să fii umilit în fața realității de neimaginat a acestui păcat>”, afirmă Francisc Doboș.

ăstorește>ă>

Calea de urmat e aceea a asumării, ceea ce cardinalul a și făcut, iar Papa i-a spus că trebuie să meargă mai departe.

În opinia preotului catolic, făcând legătura cu Petru – în care ne putem regăsi cu toții - Papa Francisc îi spune „păstorește acum. E momentul de a o lua de la capăt, de a nu se lăsa intimidat de umilire”.

Francisc Doboș spune că toate acțiunile Sfântului Scaun și ale bisericii catolice din ultimii ani au demonstrat că vor să nu mai existe „o astfel de mizerie”, că Biserica catolică își asumă și vrea să aibă grijă de toți cei care au fost abuzați: „Ceea ce s-a și făcut, pentru că marea vină a multor episcopi nu e că au abuzat ei, ci că nu au știut cum să gestioneze aceste cazuri. Asta a adus o daună imensă atât victimelor, cât și bisericii”.

Papa îi spune cardinalului că „prea mult timp am ținut la imaginea bisericii, dar s-a făcut un rău și mai mare, suferă întreaga biserică, și cei care sunt nevinovați”.

Refuzându-i demisia Papa nu dorește să acopere, ci, dimpotrivă, îi lasă responsabilitatea.

„E ca atunci când părinții îți arată, când ai greșit, că au o mai mare încredere în tine, iar tu te simți și mai responsabilizat și mai iubit. A fost de o paternitate, de o încredere, cu durere sfâșietoare referitor la ceea ce nu poate fi negat, la felul în care biserica, instituțional vorbind, a gestionat rău, pentru că a încercat să mențină o imagine curată a instituției, acoperind toate aceste mizerii care de-a lungul ultimelor decenii a produs un scandal de neimaginat. Toate aceste mizerii trebuie recunoscute, trebuie vindecate, trebuie avut grijă de cei care au avut de suferit”, adaugă părintele.

Papa Francisc a refuzat să accepte demisia cardinalul Reinhard Marx. Prelatul german a vrut să renunțe la conducerea diecezei de München și Freising din cauza scandalului provocat de abuzurile comise asupra minorilor de unii reprezentanți ai Bisericii catolice din Germania.

Cardinalul Reinhard Marx s-a oferit să demisioneze ca modalitate de asumare a responsabilității pentru erorile în investigarea unui scandal de abuz asupra copiilor, spune Sfântul Scaun.

Conform vaticannews.va.ro, cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de München și Freising și membru al Consiliului cardinalilor pentru reforma Curiei Romane, a dat publicității scrisoarea de demisie transmisă Papei Francisc.

Scrisoarea a fost publicată în mai multe limbi pe site-ul arhidiecezei vineri, 4 iunie 2021. Prelatul german a explicat că renunță la conducerea diecezei de München și Freising din cauza scandalului provocat de abuzurile comise asupra minorilor de unii reprezentanți ai Bisericii catolice din Germania.

Cardinalul Marx afirma că s-a hotărât să-și dea demisia în urmă cu un an din cauza situației de criză prin care trece Biserica catolică din Germania, o criză „provocată, printre altele, de falimentul nostru personal, din vina noastră”.

„Pentru mine”, afirma cardinalul, „este vorba, în cele din urmă, de asumarea coresponsabilității cu privire la catastrofa abuzurilor sexuale comise de unii reprezentanți ai Bisericii în ultimele decenii”. „Abia după 2002 și, de o manieră mai susținută, începând cu 2010 au fost găsiți responsabilii abuzurilor sexuale, iar această schimbare de perspectivă nu a ajuns încă la final”, mai spunea cardinalul. „Faptul că victimele au fost neglijate și ignorate este cu siguranță cea mai mare vină a noastră din trecut”.

Un raport al Bisericii Catolice din Germania confirma, în urmă cu trei ani, „cel puțin” 3.677 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor de către clerici, petrecute între anii 1946 și 2014.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Papa Francisc