Barack Obama îşi va investiga propria echipă pentru a determina cine a tratat cu guvernatorul corupt. El a promis că “în câteva zile” va anunţa cine a discutat cu Rod Blagojevich privitor la un aranjament pentru preluarea postului de senator.
Înformaţia “aranjamentului” vine de la FBI şi arată că Blagojevich ar fi discutat cu un apropiat al preşedintelui ales american, Barack Obama, cum să împartă interesele. Un târg pe din trei, în care Janet Jarrett – prietenă apropiată a lui Obama ar fi fost numită pe postul de senator, eliberat prin plecarea lui Obama la preşedinţia SUA, la 20 ianuarie viitor. Guvernatorul de Illinois, Rod Blagojevich, arestat marţi pentru corupţie în afacerea locului de senator, ar fi fost numit preşedintele SEIU (Service Employees International Union), unde ar fi fost plătit cu 300.000 dolari pe an timp de 4 ani fără să facă nimic. Iar Uniunea SEIU – cel mai mare contributor unic la campania prezidenţială a lui Obama ar fi primit sprijin de la preşedintele ţării.
Numai că firul s-a rupt. La sfârşitul lunii noiembrie, când târgul ar fi fost în discuţie, Barack Obama, în calitate de preşedinte ales, primea deja informaţii “clasificate” de la Departamentul de Justiţie şi este foarte probabil ca el să fi ştiut despre investigarea lui Blagojevich. Ca urmare, Janet Jarrett şi-a retras imediat dorinţa de a deveni senator, iar reacţia lui Blagojevich a fost: “Nu e în stare decât să-mi aducă mulţumiri pentru locul de senator? Fuck him!”.
UNII MUMĂ, ALŢII CIUMĂ
“Am cerut echipei mele să adune toate informaţiile” cu privire la posibila negociere cu guvernatorul de Illinois. Dar Barack Obama a ţinut să clarifice foarte bine diferenţa dintre cele două echipe. Cea prezidenţială este formată din oameni ce deja primesc salarii şi vor deţine funcţii în următoarea adminstraţie şi pentru care Obama bagă mâna în foc. “Eu nu am ştiut nimic despre aceste discuţii şi am încredere că nici un membru din staff-ul meu nu a discutat cu guvernatorul”, a spus el răspicat. Cealaltă echipă, formată din oameni care l-au ajutat în campania electorală, cade acum în culpă. În interiorul acestei echipe a lansat preşedintele ales o investigaţie “full-scale”.
Trei zile au trecut deja de când Blagojevich a fost arestat de la domiciliu, iar Barack Obama a răspuns, în total, la patru întrebări. Insuficient, spun mass-media americane, iar “norul” de suspiciune planează greu deasupra prezidenţialului.
BĂLBE ÎN LANŢ
Un lucru e cert, scandalul de corupţie a mai descreţit frunţile încruntate de criza economică. Râsete copioase s-au produs şi la pronunţarea numelui sârbesc, Blagojevich, o adevărată provocare pentru un jurnalist american. Şi s-a mai râs, amar, pe seama unei înregistrări video mai vechi în care Milorad Blagojevich spune: “Mama mi-a spus: fiule, promite că nu vei lua mită niciodată. I-am răspuns: desigur, mamă, că nu voi lua mită”.
CHERTOFF, SERVIT DE IMIGRANŢI
Încă un scandal cu actori importanţi încearcă timid să distragă atenţia publică. Secretarul pentru Securitatea Internă (Homeland Security), adică omul însărcinat să prevină imigraţia ilegală în America, a fost descoperit că adăpostea, chiar sub acoperişul casei sale, patru imigrante. Femeile erau responsabile de curăţenia din casă, fiind angajate de o firmă de profil. Michael Chretoff are contract cu firma de curăţenie de mai bine de trei ani. Chestionat pe postul naţional de televiziune, CNN, proprietarul afacerii, James D. Reid, a spus că nu avea habar că femeile erau ilegale şi că “am crezut că, atât timp cât le-a verificat Serviciul Secret, sunt în regulă. Cum poţi să explici când ai un şef (Michael CheRtoff – n.a.) şi apoi o instituţie responsabilă cu Securitatea, iar alta responsabilă cu Imigraţia. Şi nici una din aceste autorităţi nu comunică între ele?”, s-a arătat omul consternat. Acesta a fost amendat cu peste 22.000 dolari. Conform legii, angajatorul are obligaţia să verifice legalitatea muncitorilor înainte de a le face contract.
Citește pe Antena3.ro