x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul celulelor stem zguduie lumea medicală ungară

Scandalul celulelor stem zguduie lumea medicală ungară

30 Iul 2009   •   00:00

Agenţia naţională de investigaţii din cadrul direcţiei criminalistice a poliţiei maghiare a procedat deja la arestarea a patru persoane, scrie ziarul ungar online '168 ora'. În scandal sunt implicate un laborator de cercetare a celulelor stem şi o clinică privată din Ungaria.



Cei patru au fost arestaţi sub suspiciunea de a fi efectuat tratamente ilegale cu celule stem, în mai multe locaţii, pentru aceste fapte putând primi chiar şi opt ani de închisoare, relatează Agerpres. Tratamentul costa mai multe milioane de forinţi (câteva mii de euro), celulele stem respective fiind recoltate cu ocazia avorturilor şi apoi implantate la pacienţi. Societatea care se ocupa cu aceste recoltări de celule stem avea autorizaţie de conservare a acestora însă nu şi de valorificare şi implant, afirmă şeful departamentului de combatere a criminalităţii organizate din cadrul NNI. NNI anunţase anterior că a demarat o anchetă legat de exploatarea ilegală a corpului uman, laboratorul şi clinica privată implicate în afacere efectuând aceste tratamente, conform bănuielilor, deja de ani de zile.

Dozele necesare intervenţiei medicale erau preparate pentru pacienţi de o femeie ucraineană, pacienţii plătind pentru un tratament în general 25.000 de dolari americani sau cinci milioane de forinţi (circa 19.000 euro). Ucraineanca recolta celulele stem în urma avorturilor, pe care complicele ei american le injecta bolnavilor în cadrul tratamentului sau le administra prin infuzie. Preparatele administrate pacienţilor nu au fost testate anterior nici pe oameni nici pe animale iar efectul lor era necunoscut.

Pentru această activitate, nici clinica nici laboratorul de cercetare a celulelor stem nu dispuneau de expertiza necesară şi nici nu aveau o permisiune de la Comisia Ştiinţifică şi de Etică a Cercetării din cadrul Consiliului Ştiinţific pentru Sănătate. Intervenţiile erau asistate şi de un bărbat cu cetăţenie maghiară, care participa la transportul containerelor frigorifice pentru celulele stem, trimiterea la analize a probelor de sânge către autorităţile competente precum şi la transportul bolnavilor care urmau să primească tratamentul.

Potrivit presei, poliţia a ordonat procedura penală din oficiu, în decembrie 2008, în cadrul acesteia fiind arestaţi şi cei patru suspecţi. Respectivii sunt un profesor, un medic, un biolog şi directorul unei societăţi pe acţiuni. Ei au recunoscut deja parţial faptele, mărturiile lor fiind acum examinate de investigatori. Maiorul de poliţie Bucsek Gabor, care ia parte la investigaţii, declara agenţiei de ştiri ungare MTI că nu ştie câte persoane sunt implicate în scandalul tratamentelor cu celule stem. Poliţia presupune că numărul acelora care au solicitat un tratament cu celule stem se ridică la câteva sute. Gabor afirma că responsabilii pentru aceste activităţi ilegale deţineau permisiunea de conservare a celulelor stem prelevate în urma avorturilor, ei depăşind limitele acestei aprobări în momentul în care au comercializat celulele şi le-au administrat pacienţilor, contra unei sume de bani. În cazul unei folosiri ilegale a corpului uman, în scop comercial şi într-o complicitate cu caracter criminal, pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la doi la opt ani, explica Gabor.

Clinica Seffer din Kaposvar/sud-vest/, implicată în scandal, a ajuns pentru prima oară în vizorul presei după ce pagina de Internet sonline.hu a publicat o ştire despre activităţile de implant de celule stem desfăşurate aici. Şeful clinicii, Seffer Tibor, a dezminţit ştirea, afirmând că unul din laboratoarele instituţiei a fost închiriat de societatea IRM Magyarorszag Zrt, care s-a ocupat o vreme de acest domeniu, fiind în posesia unei aprobări de recoltare şi conservare a celulelor stem. Aprobarea dată IRM a fost retrasă în primăvara trecută, ceea ce înseamnă că firma nu mai poate desfăşura astfel de activităţi la Kaposvar, activităţi la care a şi renunţat oficial zilele acestea. Seffer declara că IRM şi clinica sa sunt două societăţi diferite, la clinică având loc operaţii de chirurgie estetică, serviciul de medicină publică controlând de mai multe ori activitatea de aici, ţinea să precizeze Seffer. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe