Primele semnale au venit de pe continentul american, senatorul Jay Rockefeller, care prezideaza puternicul Comitet pentru Comert din Senatul SUA, cerand o ancheta privind activitatile de strangere a informatiilor de presa prin practici ilegale de unii dintre ziaristii angajati in compania media a magnatului australian Rupert Murdoch, News Corporation. Dupa izbucnirea scandalului in Marea Britanie, unde celebrul tabloid News of the World si-a incetat aparitia dupa 168 de ani de existenta din cauza interceptarilor telefonice a mii de personalitati din toate sferele societatii, de la regina si politicieni pana la vedete artistice si, cel mai rau, pana la familiile victimelor atentatelor teroriste din Londra din 7 iulie 2005 si chiar pana la copii, Rockefeller este aproape sigur ca acesti ziaristi au procedat la fel si in Statele Unite si mai ales cu familiile victimelor din 11 septembrie 2001, de la World Trade Center.
'Ma tem ca scandalul piratarii telefoanelor de la Londra de News Corp s-ar fi putut extinde si la victimele din 9/11 septembrie, precum si la alti cetateni americani. Daca asa este, atunci consecintele vor fi dure', a declarat ieri politicianul in varsta de 74 de ani, fara a mentiona insa vreo dovada in acest sens. O extraordinara mobilizare s-a remarcat ieri in Congresul american, la initiativa senatorului Rockefeller, atat Senatul, cat si Camera Reprezentantilor insistand asupra initierii unei anchete care sa prevada si 'audieri publice', pentru a putea aduna astfel dovezi despre extinderea ascultarilor telefonice si in SUA dupa 'modelul' britanic. 'Toate acestea ridica o serie de intrebari asupra faptului daca News Corp a incalcat legea americana (...) si a violat dreptul la viata privata a cetatenilor americani', a mai spus Rockefeller.
De partea cealalta a Atlanticului, Parlamentul de la Londra a respirat usurat, dupa ce a aflat ca Rupert Murdoch a renuntat de bunavoie la planurile de expansiune a imperiului media pe care il detine, prin achizitionarea BSkyB, retragandu-se din licitatie, dupa cum anunta ieri, in exclusivitate, editorul Sky News City, Mark Kleinman. Parlamentul britanic, intr-o mobilizare asemanatoare cu cea din Congresul american, cum nu se mai vazuse din vremea razboiului, programase ieri un vot pentru 'alungarea' lui Murdoch din afacere. Un purtator de cuvant al premierului britanic anunta intr-un comunicat dat publicitatii: 'Salutam vestea si, asa cum a spus domnul prim-ministru, trebuie sa ne concentram acum sa scoatem toata mizeria din casa si sa punem ordine in lucruri'.
Divizia australiana a corporatiei media a anuntat, la randul ei, in urma criticilor ce i s-au adus si a presiunilor facute prin dezvaluirea practicilor 'neortodoxe' de obtinere a informatiilor ale ziaristilor sai, ca va deschide o ancheta asupra tuturor 'platilor' pe care le-a facut pentru a-si scrie articolele din ultimii trei ani.
'Pinging' pentru localizarea 'tintelor'
Jurnalistii de la NOTW au platit ofiteri de Politie pentru a-i localiza prin telefonul mobil pe cei pe care ii aveau in vizor ca tinte. Este vorba despre asa-numita tehnica 'pinging', aceasta fiind ultima practica ilicita a ziaristilor fostului tabloid britanic si, de altfel, a tuturor din trustul News International. Jurnalistii anchetati au mai recunoscut ca aceasta metoda le-a facilitat si accesul la cardurile de credit ale tintelor lor, culegand astfel informatii despre locurile in care si-au cheltuit banii si luandu-le astfel urma mai usor.
Aceasta ultima informatie a fost dezvaluita de New York Times, care investigheaza publicatiile britanice ale News International inca de anul trecut. Pe de alta parte, ziaristii de la NOTW au inceput sa vorbeasca. Sean Hore, concediat de fosta publicatie in 2005, povesteste ca editorii plateau ofiterii de politie cu cate 300 de lire sterline pentru a face 'pinging'. Lucrand cu companiile de telefonie mobila, Politia si serviciile de securitate aveau posibilitatea sa ia urma unui telefon mobil si sa-l localizeze dupa semnalele pe care le emitea.
Mii de personalitati urmarite pas cu pas
Interceptarile telefonice ilegale, accesarea frauduloasa a detaliilor despre conturi bancare si mituirea unor oameni 'din sistem' pentru a obtine informatii cat mai scandaloase si in exclusivitate pentru articolele lor, ale ziaristilor de la News of the World, au vizat mii de personalitati, dupa cum dezvaluie Daily Mail, citand surse din Politia britanica, precum si o nota a unui detectiv particular care impreuna cu corespondentul la curtea regala al ziarului fusesera arestati in 2007 pentru interceptari telefonice si mita data ofiterilor insarcinati cu paza si protectia casei regale britanice.
Cu o zi inainte, publicatia britanica relatase pe larg si despre scandalul provocat de un alt tabloid al trustului, The Sun, care i-a mahnit profund pe fostul premier britanic Gordon Brown si pe sotia acestuia, Sarah. The Sun dezvaluise ca fiul lor cel mic, Fraser, suferea de o boala genetica grava, despre care nu stiau decat familia premierului si medicii care il ingrijeau pe micut. Editorul The Sun de-atunci, controversata Rebekah Brooks, care a fost si editor al NOTW, dupa care a ajuns director executiv in compania lui Murdoch, ii telefonase lui Brown si ii spusese ca vazuse deja dosarul medical al lui Fraser si ca va dezvalui totul. Asa a si facut, dar ieri a negat ca ea sau alti redactori ai publicatiei ar fi obtinut clandestin accesul la dosarul medical al copilului, spunand ca aflase din alte surse despre boala micutului.
Dar situatia News Corporation s-a inrautateste din zi in zi, pe masura ce apar noi dezvaluiri despre cei spionati de ziaristii lui Murdoch si alte publicatii intra in vizorul anchetelor pentru practici jurnalistice in afara legii. Deja NOTW a platit zeci de mii de dolari unor celebritati care s-au plans ca le interceptase telefoanele mobile. La coada pentru daune morale stau si unele familii ale soldatilor ucisi in Afganistan, precum si cele ale copiilor ucisi in diferite circumstante, despre care fostul tabloid a facut dezvaluiri pe care ei nu si le-ar fi dorit sa le vada vreodata in paginile unui ziar, pentru ca le-a ravasit sentimentele.
Din randul celebritatilor lezate de amestecul ziaristilor lui Murdoch in viata lor privata face parte si vedeta fotbalului englez Wayne Rooney. Avocatul sau a anuntat ieri ca a cerut daune morale fostului tabloid pentru ca a piratat casuta vocala a telefonului mobil al clientului sau si s-a folosit de informatiile pe care le continea pentru a da in vileag aventurile sale cu prostituate. Intre celebritatile care au cazut prada ziaristilor fara scrupule mai figureaza Kate Middleton si printul William, Jude Law, Sienna Miller, Hugh Grant, printul Charles si Camilla, iar lista continua.