Situaţia fostului campion mondial de Formula 1 Michael Schumacher provoacă din ce în ce mai multă îngrijorare, la peste cinci luni de la internarea sa într-o clinică din Grenoble, după accidentul de schi pe care l-a suferit în Alpii francezi.
Gary Harstein, fost medic delegat pe lângă Federaţia Internaţională de Automobilism, se arată pesimist în ceea ce priveşte o eventuală trezire a lui Schumacher din starea de comă indusă în care se află de la sfârşitul lunii decembrie.
"Mi-e teamă şi am aproape certitudinea că nu vom avea niciodată veşti bune în privinţa lui Michael Schumacher", a declarat Harstein pe blogul său.
Medicul este alertat de tăcerea anturajului lui Schumacher, dar şi de statisticile conform cărora "doar un mic procent din pacienţii aflaţi în stare vegetativă îşi recapătă conştienţa". După părerea lui Harstein, există doar două scenarii posibile în cazul lui Schumacher: menţinerea într-o stare vegetativă sau sfârşitul vieţii.
Ultimele informaţii oficiale în privinţa stării sănătăţii lui Schumacher au fost date la începutul lunii aprilie, de purtătoarea de cuvânt a pilotului german, Sabine Kehm, care spunea că septuplul campion mondial "prezintă momente de conştienţă şi de trezire".
"Michael face progrese în drumul său. El prezintă momente de conştienţă şi de trezire. Noi suntem permanent alături de el în această lungă şi dificilă luptă, împreună cu echipa spitalului din Grenoble, şi rămânem încrezători", scria atunci Sabine Kehm într-un comunicat.
Potrivit lui Gary Hartstein, în cazul unei treziri uşoare a lui Schumacher, care îi va permite să interacţioneze cu mediul, starea pilotului ar putea evolua favorabil în anii următori, cu şanse aproape nule însă de a mai reveni la o viaţă normală.
"Din păcate, după stări vegetative de şase luni, puţini pacienţi pot să poarte o conversaţie, să meargă sau să se îmbrace singuri", a adăugat fostul medic al FIA.
Sabine Kehm a avertizat că intervenţiile sale în faţa presei vor fi din ce în ce mai rare, cu scopul de a proteja familia Schumacher, dar şi pe profesioniştii care se ocupă de soarta marelui campion. Cu toate astea, comentează non-stop-people.com, nimeni nu se aştepta ca acest boicot mediatic să fie atât de lung.
Şi, cum era şi de aşteptat, această tăcere din partea doamnei Kehm a dat naştere unui şir de zvonuri de tot soiul. Între pretinsa trezire a lui Schumacher din comă şi decesul acestuia n-a fost ratat nimic. Etapa următoare era de aşteptat. Toţi experţii în neurochirurgie au revenit pe scenă, pentru a-şi exprima din nou părerile, chiar dacă niciunul nu cunoaşte cu adevărat starea sănătăţii lui Michael Schumacher. Gary Harstein a mers, însă, cel mai departe.
Să o fi scos din pepeni aceste afirmaţii pe “doamna de fier” Sabine Kehm? Este posibil, comentează non-stop-people.com, care scrie că purtătoarea de cuvânt a lui Schumacher a decis să ofere o declaraţie pentru Gazzetta Dello Sport. “Nu am vorbit cu jurnaliştii. Nu am dat publicităţii niciun comunicat despre starea de sănătate a lui Michael”, a declarat Kehm, fără a oferi, de fapt, nicio informaţie despre sănătatea lui Schumi, cum este el alintat de prieteni şi de fani.
Va trebui să aşteptăm, poate, documentarul care urmează să fie difuzat la 8 iunie de postul de televiziune RTL pe tema situaţiei lui Schumacher, pentru a avea informaţii oficiale.