x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scenele violente din filmele pentru copiii, mai numeroase ca cele din filmele destinate adulţilor (STUDIU)

Scenele violente din filmele pentru copiii, mai numeroase ca cele din filmele destinate adulţilor (STUDIU)

12 Noi 2013   •   13:58
Scenele violente din filmele pentru copiii, mai numeroase ca cele din filmele destinate adulţilor (STUDIU)

Numărul scenelor violente din filmele americane a crescut constant de-a lungul anilor, în cazul peliculelor la care au acces şi copiii de peste 13 ani, depăşind, anul trecut, numărul de scene violente ale filmelor la care pot intra doar adulţii, se arată într-un studiu al Universităţii Ohio.

Începând cu 1985, filmele americane sunt clasificate în funcţie de numărul şi intensitatea scenelor violente, de limbajul folosit şi de numărul şi intensitatea scenelor de sex. Clasificarea "PG-13" înseamnă că filmul poate fi urmărit de copiii de peste 13 ani, în timp ce clasificarea "R" înseamnă că accesul persoanelor sub 17 ani este interzis în cinematograf.

Potrivit studiului, numărul scenelor în care se folosesc arme de foc s-a triplat din 1985 până în prezent în cazul filmelor care au primit clasificarea PG-13. În 2009, numărul scenelor violente din filmele clasificate PG-13 era similar cu numărul scenelor violente din filmele pentru adulţi, iar în 2012, cantitatea de scene violente din filmele PG-13 a depăşit-o pe cea din filmele clasificate "R".

"Majoritatea părinţilor ar fi îngroziţi dacă ar şti că exact filmele care au ca public ţintă copiii conţin cele mai multe scene de violenţă. Totuşi părinţii se bazează pe aceste clasificări pentru a decide ce este potrivit pentru copiii lor", spune Brad Bushman, profesor de comunicare şi psihologie la Universitatea Ohio, coordonatorul studiului.

În cadrul studiului au fost analizate 945 de filme, fiind selectate primele 30 de filme cu cele mai mari încasări din fiecare an în perioada 1950 - 2012. Cercetarea a arătat, inclusiv, că numărul de scene violente, la toate categoriile de filme, a crescut cu 100% din 1950 până în prezent.

Scenele violente care implică arme de foc, definite de studiu drept acele scene în care se trage asupra unei ţinte vii, apar în medie de 2,6 ori pe oră în filmele clasificate PG-13. Autorii studiului au luat în calcul doar folosirea armelor de foc, ignorând alte tipuri de violenţă.

Dan Romer, coautor al studiului, spune că excesul de violenţă din aceste filme poate avea efecte negative.

"Ştim că din filme copiii învaţă cum se comportă adulţii. Or astfel de filme arată că folosirea armelor este o activitate antrenantă", spune Romer, adăugând că nu înţelege de ce scenele de nuditate sau înjurăturile asigură calificativul "R" pentru un film, în timp ce scenele violente nu.

The Motion Picture Association of America (MPAA), instituţia care clasifică aceste filme, spune, într-un comunicat de pe site-ul oficial, că nu numărul de scene violente este decisiv pentru acordarea unui calificativ, ci şi intensitatea acelor scene.

"Pot exista scene violente în filmele clasificate PG-13, dar în general nu sunt realiste sau extreme şi nici nu sunt scene de violenţă persistentă", se arată pe site-ul MPAA. 

×
Subiecte în articol: violenta filme filme adulti