x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scepticism și bucurie la scară mondială

Scepticism și bucurie la scară mondială

10 Noi 2016   •   19:30
Scepticism și bucurie la scară mondială
Sursa foto: Natacha Pisarenko/AP

Guverne din Europa până în Asia au reacționat cu scepticism la anunțul privind victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale americane, în timp ce populiștii au catalogat rezultatul ca fiind un triumf al oamenilor față de un sistem politic care a eșuat, scrie Reuters.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, aliat al cancelarului german, Angela Merkel, a descris rezultatul ca fiind „un șoc imens" și s-a întrebat dacă nu cumva acest lucru înseamnă sfârșitul „Pax Americana", stare de pace relativă supravegheată de Washington, care a stat la baza relațiilor internaționale de la Al Doilea Război Mondial. Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a promis că va lucra cu Trump, dar a spus că personalitatea sa „ridică întrebări" și a recunoscut că nu este sigur ce ar însemna o președinție Trump pentru provocări majore de politică externă, de la schimbarea climatică și acordul nuclear al Occidentului cu Iranul, până la războiul din Siria. „Se pare că acesta va fi anul pentru dublul dezastru din Vest", a scris pe Twitter fostul ministru de Externe al Suediei, Carl Bildt, făcând referire și la votul din iunie al Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. „Să vă puneți centurile de siguranță", a spus el. Între timp, populiștii de dreapta, din Australia până în Franţa, au salutat rezultatul, numindu-l o lovitură pentru sistemul politic. „Lumea lor se destramă. A noastră se construiește", a scris pe Twitter Florian Philippot, o personalitate de rang înalt din cadrul partidului francez de extremă-dreapta Frontul Naţional. Jean-Marie Le Pen, fondatorul formațiunii, a spus: „Astăzi SUA, mâine Franța!" „Victoria lui Trump este un semn că cetățenii din Occident vor o schimbare clară în politică", a spus Beatrix von Storch, șeful adjunct al partidului german antiimigraţie Alternativă pentru Germania.

NATO se dezintegrează, rușii vor crea probleme, iar politicile privind schimbările climatice vor fi inversate, a avertizat istoricul Simon Schama

Presa internațională a fost consternată de rezultatul alegerilor din Statele Unite

×