x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimb de focuri între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, într-o zonă maritimă

Schimb de focuri între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, într-o zonă maritimă

27 Ian 2010   •   00:00
Schimb de focuri între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, într-o zonă maritimă

Peninsula Coreeană este la un pas de război. Asta după ce Coreea de Nord a lansat mai multe rachete spre vecini, iar sudul a ripostat imediat. Incidentul are loc la doar două zile după ce Phenianul a stabilit zone interzise navigaţiei în regiunea respectivă.



Incidentul vine la numai câteva zile după ce oficialii nord-coreeni anunţaseră că „un război este posibil în orice moment”. Totul a început noaptea trecută, când armata nord-coreeană a tras câteva salve de artilerie în direcţia unei insule controlate de forţele sud-coreene. Incidentul a avut loc în largul coastei de vest a celor două ţări vecine, în zona graniţei maritime. Forţele sud-coreene au ripostat imediat cu focuri de avertisment.

„Vrem să precizăm că suntem extrem de îngrijoraţi de acest incident şi de acţiunea ilegală a Coreei de Nord. Focul de artilerie nu face decât să creeze tensiune. Le cerem să oprească imediat orice fel de acţiune de acest fel”, a spus un oficial din Ministerul Apărării de la Seul.

Proiectilele de artilerie lansate de nord-coreeni s-au oprit la nord de graniţa maritimă, doborâte de forţele sud-coreene. Schimbul de focuri a avut loc într-o zonă pe care Phenianul o declarase interzisă navigaţiei.

Potrivit autorităţilor din Coreea de Sud, schimbul de focuri nu a făcut victime şi nici pagube materiale. Amplasarea graniţei maritime de vest este una dintre sursele de conflict între cele două Corei. În ultimul deceniu, forţele maritime ale celor două ţări vecine s-au confruntat de trei ori în această zonă. Cea mai recentă înfruntare s-a petrecut în noiembrie anul trecut, când, în urma unei scurte bătălii maritime, un nord-coreean şi-a pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi.

×
Subiecte în articol: externe