Hispanicii au devenit grupul etnic majoritar în California, după ce luna aceasta numărul lor a ajuns la 14,5 milioane de persoane, reprezentând astfel 39 la sută din populaţie. Hispanicii erau deja majoritari în New Mexico şi sunt pe cale de a deveni majoritari în Texas (46,3% şi respectiv 37,6% din populaţie, potrivit recensământului din 2010), dar cazul Californiei este semnificativ, având în vedere că este cel mai populat stat din SUA iar economia sa ocupă locul al optulea la nivel mondial, informează ziarul ABC, citat de Agerpres.
Este vorba de un succes demografic care era deja prognozat pentru jumătatea anului trecut, însă scăderea importantă a numărului imigranţilor şi reducerea ratei de natalitate în rândul hispanicilor a amânat până acum această schimbare a majorităţii. O majoritate pe care comunitatea hispanică o recuperează de când a pierdut-o cu puţin înainte ca în 1850 California să intre în SUA. Pe lângă cele două grupuri majoritare, în California trăiesc 14,9% persoane de origine asiatică şi 7,2% afroamericani. În ceea ce-i priveşte pe hispanici, majoritatea provin din Mexic.
Această majoritate hispanică, deşi are o influenţă tot mai mare, nu se bucură încă de o reprezentare semnificativă în clasa politică şi patronală din California. Potrivit institutului Pew Research Center, 31% din hispanicii californieni cu vârste de sub 17 ani trăiesc sub pragul sărăciei. La alegerile din 2012, 5,9 milioane de hispanici au avut drept de vot, reprezentând 42% din latino-americanii din California, în timp ce în cazul afro-americanilor procentul a fost de 80%. Aproximativ 69% din adulţii din California care nu au absolvit liceul sunt hispanici.
În orice caz, ponderea lor este tot mai mare în dezbaterea publică şi, deşi nu constituie un grup omogen politic, numărul face imposibilă aprobarea în California a unei legi antiimigraţie precum cea numită Proposition 187, care în 1994 prevedea că nu pot beneficia de asistenţă medicală, educaţie sau alte servicii sociale dacă nu dovedesc că au cetăţenie. Legea a fost declarată neconstituţională în urmă cu puţin timp.
O altă dovadă a influenţei hispanice este recenta întâlnire a preşedintelui Barack Obama cu liderii hispanicii la Casa Albă, cărora le-a promis că va limita procesul de deportare a imigranţilor ilegali, care a luat avânt în actuala Administraţie. Acest fapt a determinat-o pe responsabila Consiliului Naţional al Rasei (The National Council of the Race - NCLR), Janet Muguía, să-l califice pe Obama drept 'deportator-şef'.