x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scholz vrea reformarea UE,consolidarea suveranităţii,apărării,pentru respingerea autocraţiei

Scholz vrea reformarea UE,consolidarea suveranităţii,apărării,pentru respingerea autocraţiei

29 Aug 2022   •   22:35

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a pledat, luni, în discursul rostit în Cehia, pentru reformarea Uniunii Europene, pentru continuarea procesului de extindere şi pentru consolidarea suveranităţii şi apărării, în scopul respingerii "imperialismului şi autocraţiei".

"Nu acceptăm atacul Rusiei asupra păcii din Europa. (...) Europa noastră este unită în pace şi libertate, este deschisă tuturor naţiunilor care ne împărtăşesc valorile. În primul rând, este vorba despre respingerea imperialismului şi autocraţiei", a afirmat Olaf Scholz în discursul rostit luni la Universitatea Karlova din Praga, potrivit textului postat pe site-ul Guvernului german şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Vizita lui Olaf Scholz la Praga are loc în contextul în care Cehia deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

"Menţin angajamentul în favoarea extinderii Uniunii Europene - prin integrarea statelor din Balcanii de Vest, a Ucrainei, Republicii Moldova şi, în perspectivă, a Georgiei", a adăugat Olaf Scholz. Este necesară continuarea extinderii Uniunii Europene pentru menţinerea stabilităţii interne şi pentru protejarea valorilor comune, a argumentat cancelarul Germaniei.

Olaf Scholz a pledat pentru consolidarea suveranităţii Uniunii Europene. "Europa este viitorul nostru, iar acest viitor este în mâinile noastre", a insistat cancelarul Germaniei, pledând pentru intensificarea rolului "geopolitic" al UE.

Scholz a remarcat că invazia militară rusă în Ucraina reflectă necesitatea reducerii dependenţei Uniunii Europene de resursele externe. Deşi a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică va rămâne "garantul securităţii europene", Scholz a cerut consolidarea sistemelor de apărare şi "intensificarea interacţiunilor" între statele europene în materie de apărare.

În acest sens, liderul de la Berlin propune crearea unui sistem comun de apărare antiaeriană. "Ar fi un câştig în materie de securitate pentru întreaga Europă", a argumentat Olaf Scholz.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Olaf Scholz