x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Schröder, pe statul de plată al lui Putin!”

„Schröder, pe statul de plată al lui Putin!”

de Şerban Mihăilă    |    08 Oct 2020   •   07:51
„Schröder, pe statul de plată al lui Putin!”

Un fost cancelar german pare să fi trecut de la statutul de lider al celei mai puternice țări din Europa la cel de curier personal al președintelui rus, Vladimir Putin. Așa sună acuzația-bombă lansată de principalul dușman al liderului de la Kremlin, opozantul rus Aleksei Navalnîi, contra lui Gerhard Schröder, predecesorul Angelei Merkel, aflat la conducerea Germaniei timp de șapte ani, între 1998 și 2005. Acuzația pare să întărească impresia generală despre rolul lui Schröder, care ocupă poziții de conducere într-o serie de companii energetice rusești.

 

„Gerhard Schröder este plătit de Putin!”, a acuzat direct Aleksei Navalnîi, într-un interviu apărut ieri în cotidianul german „Bild”, citat de „Deutsche Welle”. „Dacă acum el încearcă să nege atacul cu otravă contra mea, atunci este extrem de dezamăgitor”, a adăugat Navalnîi, referindu-se la faptul că, deși o serie de laboratoare din Europa au confirmat utilizarea agentului neurotoxic Noviciok împotriva opozantului rus, Schröder susține fără rezerve varianta Kremlinului, precizând că nu există „dovezi clare” în sprijinul acestei acuzații. Schröder „este în continuare fostul cancelar al celei mai puternice țări din Europa”, a mai spus Navalnîi. „Acum, el este curierul lui Putin și îi protejează pe criminali!”, a tunat apoi liderul opoziției din Rusia. Aflat în perioada de recuperare în Germania, după ce a fost otrăvit cu Noviciok în Siberia, în luna august, Navalnîi l-a acuzat pe Putin că a ordonat atacul asupra sa, în încercarea de a-l neutraliza înaintea alegerilor parlamentare din Rusia, de anul viitor. Un laborator militar din Germania a descoperit că starea de comă în care s-a aflat opozantul rus a fost provocată de agentul neurotoxic Noviciok, fabricat în perioada sovietică. Acest lucru a fost confirmat apoi de laboratoare din Franța și Suedia. Imediat, Germania, Uniunea Europeană și Statele Unite au cerut Rusiei să deschidă o anchetă în această privință. Moscova a respins cererea, declarând că nu există dovezi solide pentru demararea unei investigații, cu toate că Navalnîi a fost otrăvit pe teritoriul rus.

 

Relații apropiate cu Putin

 

Gerhard Schröder are o relație apropiată cu Putin, încă din perioada primului său mandat de cancelar. El a fost cel care l-a caracterizat pe liderul de la Kremlin drept „un democrat perfect”, amintește „Deutsche Welle”. După ce a ieșit din politică, Schröder a început să ocupe posturi de conducere în companii energetice rusești. În momentul de față, Schröder este președintele consiliului de administrație al gazoductului „Nord Stream”, președinte al proiectului „Nord Stream 2”, unde singurul acționar este compania rusă „Gazprom”, și conduce, de asemenea, consiliul de administrație al companiei energetice de stat „Rosneft”, din Rusia. Din această postură, Schröder va fi probabil extrem de solicitat în perioada următoare. După otrăvirea lui Navalnîi, tot mai multe voci de la vârful politicii din Germania cer sancționarea dură a Moscovei, atacând direct proiecte precum „Nord Stream 2”, gazoductul rusesc ce ar urma să aducă gaze din Rusia direct pe teritoriul german. Proiectul fusese apărat până acum de Berlin în fața criticilor virulente venite atât din partea SUA, cât și a unor membri ai UE, însă presiunile politice contra gazoductului rusesc, venite acum chiar din interiorul coaliției aflate la guvernare, pun în pericol finalizarea acestuia.   

 

Gerhard Schröder este plătit de Putin! El este curierul lui Putin și îi protejează pe criminali!

Aleksei Navalnîi

 

 

 

×