x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schumacher a ieşit din comă şi înregistrează “unele progrese”

Schumacher a ieşit din comă şi înregistrează “unele progrese”

de Istvan Deak    |    23 Oct 2014   •   19:32
Schumacher a ieşit din comă şi înregistrează “unele progrese”

Jean-Francois Payen, şeful serviciului de anestezie-reanimare al Spitalului Universitar din Grenoble, care l-a găzduit pe multiplul campion de Formula 1 Michael Schumacher imediat după stupidul accident la schi suferit în staţiunea franceză Meribel, a confirmat că fostul campion nu mai este în comă şi a precizat că “face unele progrese”.

Victimă a unui grav traumatism cranian la 29 decembrie 2013, Schumacher îşi continuă lunga convalescenţă la el acasă, în localitatea elveţiană Gland. Într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien şi postului RTL, Payen, care l-a îngrijit pe fostul campion timp de cinci luni şi jumătate, oferă câteva informaţii despre Schumi. “Am constatat câteva progrese, dar aş spune că e nevoie de mult timp. Suntem într-un interval de unu până la trei ani, deci trebuie răbdare”, a declarat medicul francez, care îl vizitează pe Schumacher în Elveţia. El nu a dorit să ofere mai multe amănunte, acoperindu-se de secretul medical. “Am continuat să-l vizitez şi la spitalul din Lausanne, unde a fost transferat de la Grenoble, apoi acasă. Vreau să văd ce progrese face şi să le spun soţiei şi copiilor săi ce am observat ca schimbare”, a mai declarat acesta, confirmând, cu această ocazie, faptul că Schumacher a ieşit din comă, informaţie care a fost dată la 16 iunie de un comunicat al familiei pilotului. “I-au fost create condiţii favorabile, soţia sa s-a înconjurat de persoane care îi dau sfaturi excelente şi a pus în acţiune toate mijloacele necesare pentru a-l ajuta. Are o luciditate şi o voinţă extraordinare”, spune Payen despre soţia lui Michael, Corinna.

Şeful serviciului anestezie-reanimare a profitat de ocazie pentru a rememora primele ore de după accident. “Nimeni nu este pregătit pentru o astfel de presiune mediatică. Ne-am organizat rapid, creând un fel de bulă medicală pentru a ne proteja de lumea exterioară, de această presiune, pentru a putea lucra corect”, a declarat acesta. “Dispoziţii care au permis tratarea lui Schumacher ca pe un pacient oarecare, fără aura unui campion, ceea ce a permis salvarea vieţii lui. Era într-o situaţie critică, traumatismul său cranian era extrem de grav. Iar dacă azi e în viaţă, este pentru că s-au luat decizii la secundă”, a explicat medicul francez.

În momentul de faţă, specialistul francez nu se hazardează la niciun prognostic referitor la următoarea etapă a convalescenţei fostului pilot. Recunoaşte doar că va fi nevoie de multă răbdare din partea tuturor, în special a familiei. “Viaţa după un traumatism cranian este jalonată de etape care merg de la sechele foarte grele până la sechele mai puţin grele, deci e greu să te pronunţi. Trebuie să progreseze, sperăm, dar îi trebuie timp”, a mai spus în încheiere profesorul Payant.

×