x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Sclavi" români la o fermă din Olanda

"Sclavi" români la o fermă din Olanda

de Mihaela Matachita    |    20 Mai 2009   •   00:00

Justiţia olandeză a lansat o anchetă penală privind o presupusă exploatare a zeci de muncitori sezonieri ilegali, printre care şi români, de un producător de sparanghel din Someren (sud-est), a relatat marţi AFP citând un purtător de cuvânt al Parchetului din Haga care se ocupă de acest caz.



Inspecţia Muncii a descoperit vineri "zeci de muncitori, în principal români şi polonezi, care au primit mai puţini bani decât li se cuvenea", a anunţat Edmond Messchaert, purtătorul de cuvânt al Ministerului olandez al Afacerilor Sociale, în subordinea căruia se află Inspecţia Muncii. Potrivit primarului din Someren, Alfred Veltman, citat de agenţia olandeză ANP, condiţiile în care aceştia munceau erau similare "sclaviei moderne". "Ei nu puteau părăsi deloc ferma în timpul perioadei în care munceau acolo. Câştigau mult mai puţin decât li se promisese", a precizat Veltman. "Dormeau într-o încăpere fără ferestre şi erau obligaţi să îşi cumpere alimentele la suprapreţ, de la fermă", a continuat primarul.

La rândul său, Messchaert a mai spus că producătorul de sparanghel a fost amendat, începând din 2005, cu 566.000 de euro, pentru că a plătit angajaţilor sume inferioare salariului minim lunar (care este de 1.200 de euro), pentru că a angajat persoane fără permis de muncă şi pentru că nu a anunţat un accident de muncă. Însă ferma nu a fost închisă "deoarece acest lucru nu ţine de competenţa Inspecţiei Muncii", a adăugat Messchaert.

×
Subiecte în articol: externe